Husqvarna se svým modelem 901 Norden rozvířila již tak dost neklidné vody v segmentu cestovních endur. V nové verzi Expedition stávající model dále vylepšuje.

V digitální době je těžké chránit tajemství, zejména když má každý v kapse poměrně dobrý foťák. Takže na dealerském setkání značek KTM a Husqvarna byl vyfocen nadcházející model Husqvarny 901 Norden pro rok 2024, který by měl doplnit stávající Norden o verzi s názvem Expedition. Již při vydání a následně v několika recenzích byl Norden 901 vyzdvihován pro svůj cestovně-enduro potenciál. Často u recenzentů, kteří vůbec netuší, jaké jízdní vlastnosti by mělo kvalitní cestovní enduro mít. Husqvarna nově přichází s modelem Expedition, který posouvá model tam, kde mohl být hned od začátku.

 

Expedition je ve všech směrech větší. Disponuje o něco širšími řídítky, širší sedačkou, větším plexi, již v základu vyhřívanými gripy, masivnější ochranou motoru a zejména zcela novým podvozkem. Stávající Norden je totiž vybaven 43-milimetrovými předními tlumiči WP APEX. Řada APEX je ale primárně určena pro silniční motocykly a můžeme ji najít v motocyklech KTM Duke, v supermotech od KTM, nebo také v silničně pojaté verzi KTM 890 Adventure S.

Nový Expedition bude vybaven podvozkem XPLOR, který nalezneme u KTM 890 Adventure R, nebo také u většiny endurových motocyklů KTM E-XC. Tedy podvozkem se značně kvalitnějším chováním v terénu. Jeho stabilita vychází i z mnohem většího průměru trubek, který činí 48 milimetrů. Neznámým údajem je délka odpružení, ale předpokládáme, že bude osazena varianta s 240-milimetrovým zdvihem, kterou můžeme najít u KTM 890 Adventure R.

 

POSLEDNÍ SOUVISEJÍCÍ NOVINKY