Segway-Ninebot ukázal veřejnosti motocykl Apex H2 - elektrický motocykl poháněný vodíkovými články. Model je nyní součástí crowdfundingové kampaně a první dodávky by měly být uskutečněny v roce 2023.

Stojí za to říci, že Segway-Ninebot není žádným nováčkem v elektrifikovaných vozidlech. Mimo plně elektrická vozítka vyrábí i například čtyřkolky a některé i s hybridním pohonem. Motocykl Apex H2 je ale pro i Segway premiérou - je totiž poháněný vodíkovými články.

 

Není zcela jisté jaký princip přeměny vodíku na elektřinu Segway zvolil, ale je jisté to, co Segway již zmínil - výkon motoru má být 60kW, zrychlení z 0 na 100 za pod 4 sekundy a maximální rychlost 150 km/h.

Otazníky vyvolává vzhled motocyklu. Pomiňme veliké balónové pneumatiky, které mají nalákat fanoušky sci-fi filmů a zaměřme se na podvozek. Zadní letmo uložené kolo není žádná novinka, ale to přední je v tomto podání opravdu sci-fi. Není zřejmý princip zatáčení, ale je zcela zřejmé, že ten princip nebude levný. A tak tato vizualizace nebude na 100% vyjadřovat finální vzhled motocyklu.

Elektrická soustava by měla být živena soustavou několika vodíkových článků, které budou asi tím největším námětem k diskusi. Kde se budou dát články naplnit, kde se budou dát zakoupit a kdo tomu bude dělat servis? V rovnici je prozatím příliš mnoho neznámých a Segway bude muset do doby uvedení vyřešit celkem zapeklitý systém infrastruktury. Na infrastruktuře si totiž lámou zuby i mnohem větší ryby v rybníce a někteří (například BMW) celý vodíkový byznys už i vzdali.

Segway je ale sebevědomý co se týče výroby. Crowdfundingová kampaň je zřejmě zvolena kvůli většímu dosahu mezi lid. Segwaji totiž stačí pouhých 99 objednávek, aby se do výroby pustil. Cena by měla být kolem 9000€, rozuměj, bez dovozu, cel, evropské homologace, přiměřeného zisku dovozce...