Ačkoliv se Suzuki alespoň z pohledu sezóny 2021 dařilo a skončila na krásném třetím místě v poháru konstruktérů, firma oznámila, že na konci této sezóny (2022) se stáhne ze seriálu MotoGP.

Přitom se Suzuki dařilo dobře, i když dobře je za tři. Třetí místo vybojovala vloni, i v roce 2020. Na třetí místo to prozatím vypadá i letos. Umístění ale nekoresponduje s obchodním modelem firmy. Suzuki je více než jakákoliv jiná japonská značka orientovaná na asijské trhy, kde prodává drtivou většinou své produkce ve formě maloobjemových motocyklů.

A MotoGP zase cílí na evropské a americké obecenstvo v rámci propagace svých vlajkových lodí silničních motocyklů, konkrétně řady GSX-R. Těchto motocyklů se ale prodá natolik málo, že celý MotoGP cirkus je pro Suzuki nebývale prodělečná zábava, na což firma i přes dobré výsledky týmu reaguje ukončením své účasti v tomto seriálu.

Nabízí se paralela s Yamahou, která se nedávno po 44 letech stáhla z Dakaru, protože účast na Dakaru se odehrává na strojích, které nemají v obchodním modelu Yamahy paralelu. Odchod z MotoGP nemusí být pro Suzuki úplně snadný. S promotérem seriálu (Dornou) má podepsaný kontrakt až do roku 2026 a tak se může stát že stažení z MotoGP nebude možné. Větší pravděpodobnost vidíme v tom, že s Dornou dojde k nějaké oboustranně přijatelné dohodě, například že bude Suzuki po několik let technicky podporovat nějaký soukromý tým. Ve hře jsou i jezdci, kteří mají podepsané smlouvy. Tady by ale problém nemusel být, protože oba již oznámili odchod k jiným týmům na konci této sezóny.

POSLEDNÍ SOUVISEJÍCÍ NOVINKY

Historie Suzuki v MotoGP je opakovaně stejná. Značka z MotoGP utíká, aby se do ní vrátila. Naposledy v roce 2014 po tříleté odmlce. Tak budeme doufat že se obchodní model GSX-R vzmůže, aby se po pár letech zase Suzuce vyplatilo se do MotoGP vrátit.