Ne vždy musíte s airbagovou vestou vypadat jak panáček Michelin. Alpinestars přinesl na trh kompaktní vestu pro městské ježdění, turistiku i lehký offroad.

Lehký airbag od Alpinestars ve formě vesty tak můžete převléknout přes stávající oblečení, stejně jako ho schovat pod bundu či trikot. Kompaktnost vesty je podtržena možností ji snadno sbalit a uschovat například do batohu.

Nejnovější Tech-Air 3 je plně autonomní vesta, která nevyžaduje žádné externí připojení pro aktivaci airbagu. Ta se provádí automaticky po vyhodnocení algoritmů, které jsou dle Alpinestars sestavovány dle nasbíraných údajů stávajících uživatelů při najetých milionech kilometrů. A během tisíců uskutečněných aktivací airbagů tisíců uživatelů.

Mezi událostí, která předchází aktivaci a nafouknutí airbagu a samotným nafouknutím uplyne pouhých 50 milisekund. Integrovaný šestiosý měřící systém rozpozná o jaký druh pádu se jedná. 3 akcelerometry, z toho jeden tříosý, 3 gyroskopy, z toho jeden tříosý, neustále dodávají informace řídící jednotce, která vyhodnotí mechanismus pádu a podle něho se rozhodne, jestli airbag odpálí, či ne. Což se hodí například při banálních pádech, například při zastavení na semaforech a upadnutí "na krátkou nohu".

Pokud by se mělo jednat o přímý střet s protijedoucím vozidlem, rychlost nafouknutí airbagu je tak vysoká, že je plně připraven ještě před nárazem jezdce do kolidujícího vozidla. Nafouknutý airbag plně chrání hrudník jezdce, chrání celá záda a horní oblouky vytvoří opěrný most pro helmu jezdce, čímž ochrání i krční páteř.

Na hrudi jezdce je LED indikátor, který signalizuje stav vesty. A nejenom vizuálně, ale i hapticky, protože indikátor obsahuje vibrační funkci, která potvrzuje na hruď jezdce, že je airbag připraven. Vizuálně i vibračně indikuje i stav baterie. Bluetooth komunikace potom spolupracuje s aplikací v mobilním telefonu, kde jezdec může nastavit některé parametry vesty a může kontrolovat stav baterie v systému. Ta vydrží 40 hodin jízdy.

Vesta je samozřejmě připravena odolávat nástrahám počasí. Současně má perforaci, aby vesta dobře větrala za horkého počasí. Airbag se aktivuje prostým jeho oblečením a zapnutím magnetické svorky. Patrona pro nafouknutí, elektronika a i samotný airbag uvnitř vesty jsou snadno vyjímatelné a vyměnitelné.

Vesta má výrobcem nastavenou cenu 599 amerických dolarů. V České republice se dá očekávat adekvátní cena dle kurzu.