Ne, nečekejte limitovanou edici brzdových destiček v zelené barvě. Brembo vyjíždí s brzdovými destičkami šetrnými k životnímu prostředí.

Brembo Greenance jsou brzdové destičky s nižším negativním dopadem na životní prostředí. "Zelené" brzdové destičky jsou vyrobeny z méně materiálů, které se nedají recyklovat. Současně je v nich odstraněna měď a nikl, což značí, že i k výrobě brzdné směsi nejsou použity tyto energeticky náročné prvky. Jejich karbon-keramické varianty nově neobsahují azbest a antimon.

Leckdo by si řekl, že absence některých prvků se musí negativně projevit na brzdném výkonu. Odpověď zní: "proč negativně?". Brembo tvrdí, že v destičkách Greenance nedošlo k žádnému kompromisu. A že destičky brzdí o 10% lépe než klasické sintrované a navíc ještě mají o 15% vyšší životnost. Nový materiál také lépe vede teplo (což je s podivem, vzhledem k absenci mědi, pozn. red.), takže by měl být i vyšší brzdový účinek i díky jejich lepšímu chlazení.

Aby nebylo zelené barvy málo, zezelenala také jejich výroba, ke které je potřeba o 60% méně energie. Je to kombinace "zeleného produktu" a "zeleného procesu", říká COO společnosti Brembo Sebastinio Rio s tím, že jejich výroba by měla ročně ušetřit 176 tun CO2, oproti ekvivalentu tradičních destiček. Ten dále vysvětluje, že brzdové destičky Brembo Greenance jsou jen začátkem, po kterém má přijít další evoluce. Po snížení energetické náročnosti nyní Brembo pracuje na snížení spotřeby vody při jejich výrobě.

Greenance (Green + performance) jsou vyrobeny "ze speciální slitiny", která má snížit emise prachu z destiček PM10 a PM2,5 o 80% a současně až na trojnásobek prodloužit životnost brzdových kotoučů.

Nás už jen bude zajímat, jak se nižší náklady na energie a spotřebu vody promítnou do ceny destiček. A neděláme si iluze, že o kolik Brembo ušetří, o tolik jistojistě zdraží. Holt, zelené myšlení vždycky bude s příplatkem. Dostupnost destiček by měla být doslova za rohem. Brembo již nyní avizuje dostupnost silniční směsi SA s přídomkem Greenance a také offroad variant SD a TT s přídomkem Greenance.