Italský výrobce motocyklových helem Airoh představil koncept zcela nové helmy s itegrovaným airbagem. Integrovaný bezpečnostní prvek by mohl představovat revoluční prvek v motocyklových helmách.

Koncept nové helmy integruje mezi stávající "svatou trojici" ochrany (skořepina, vystélka a interiér) další vrstvu, kterou tvoří automaticky nafukovaný airbag, spínaný pomocí elektronicky řízeného šestiosého akcelerometru, který vyhodnotí přetížení a dle přednastavených algoritmů airbag zaktivuje.

Skořepina helmy je konstruovaná tak, aby při aktivaci airbagu popraskala podobně jako plátky nařezané pomerančové kůry. Pod nimi se nafoukne airbag, který bude tvořit další tlumící vrstvu. Airbag bude nafukován patronou, podobně jako tomu je airbagových vest. Ovšem adekvátně malou k velikosti helmy.

Airoh si k tvorbě motocyklové helmy přizval švédského specialistu a automobilovou bezpečnost, společnost Autoliv. Autoliv hovoří o tom, že by se mělo snížit riziko poranění hlavy až o 50%. Airoh a Autoliv společně vystavují tuto novinku jako koncept, ovšem nezastíraní, že vývoj jim zabere ještě čas a helmy se běžně v prodeji ještě jen tak nedočkáme. Airoh bude muset nasbírat veliké množství dat z provozu, aby dokonale odladil algoritmy aktivace airbagu. Protože si dokážeme představit, že jeho vystřelení bude mít za následek tak výraznou destrukci skořepiny, že helma jako taková bude na odpis. A pokud víme kolik nečekaných aktivací proběhne na roky používaných elektronicky odpalovaných airbagových vestách Dainese, Alpinestars nebo Klim... u helmy nebude tak úplně možné našroubovat bombičku a jet dál.

A bude potřeba na tuto inovaci také připravit budoucí majitele, aby si zvykli na to mít doma helmu, u které je potřeba dobíjet elektroniku, pokud tedy Airoh nevymyslí nějaký způsob bezdrátového nabíjení.