Šéf KTM Stefan Pierer a Michael Tojner, majitel konglomerátu Varta AG podepsali dohodu o vzájemné spolupráci na poli elektromobility.

KTM je největším evropským výrobcem motocyklů. Varta zase největším evropským výrobcem baterií. Společně chtěji převzít vedení na trhu elektomotocyklů. Společnost Pierer Mobility AG má v područí nejen značku KTM, ale také Gas Gas a Husqvarnu. Již někoik let vyrábí elektifikované enduro motocykly a poslední dobou více a více elektrokol.

Varta chce s KTM společne vytvořit 48-voltovou platformu s bateriemi a motory o výkonu do 20kW. Přesněji, mnoha motory, které budou mít společnou technologii, řídící systémy a výkon od 250W (pro kola a koloběžky), přes 10kW (mild hybrid a hybridní motocykly) až po 20kW pro motocykly a skůtry.

Společně chtějí také již od počátku vývoje vytvořit systém recyklace a zpětného odběru použitých baterií. Vzhledem k tomu že KTM na elektrických motocyklech pracuje mnoho let, zdá se, že je vývoj hotov a nyní se hledá dodavatel systémů, které má KTM již vyvinuté a otestované. Její E-XC se prodávají a elektrický Duke byl zahlédnut již v roce 2016. Podle KTM by již mohla přijít ta správná doba, kdy by se našlo pro eKTM dostatek zájemců. Současně nelze nepřipomenout že to byla právě KTM, která nedávno podepsala s Hondou, Yamahou a Piaggiem dohodu o společném vývoji výměnných bateriových kitů pro motocykly.

Dá se spekulovat o tom, že má KTM rozehraných několik šachových partií současně, aby případná prohra ve vývoji na hřišti jednom nezastavila celou KTM elektromobilitu. Což ovšem není nic podivného. Yamaha to má podobně - rozehráno hned na třech frontách. Jednak společně se třemi dalšími japonskými výrobci chtějí vyvíjet (nebo již vyvíjí) unifikovaný elektrický motocykl a za druhé vstoupila do spolupráce se společností Gogoro, která již systémy bateriových kitů provozuje ve svých skůtrech.

 

POSLEDNÍ SOUVISEJÍCÍ NOVINKY

Varta je jedním z technologických leaderů. A je jedním z největších výrobců lithiových bateriových článků na světě. Její know-how společně s odbytištěm pod značkami KTM, Husqvarna a Gas Gas mají přinést oběma značkám kontinuitu odbytu v budoucích nazelenalých letech. Společné dohoda zajišťuje také společný marketing a propagaci e-mobility