Je tomu již 30 let, když z ruky designéra Miguela Angela Galluzziho vyjel na svět první Monster od Ducati. Za oněch 30 let bylo vydáno nespočet jeho variant, od motorů s objemem 400 kubíků, až po Monster 1200S, osazený motorem ze superbike s výkonem 160 koní.

Během 30 let našel Monster téměř 400 tisíc zákazníků a byly roky, kdy se tato modelová řada podílela více než z poloviny na celkových prodejích značky Ducati. A byly doby, kdy se říkalo, že v těžkých chvílích to byl právě Monster, který držel značku nad vodou.

Ducati Monster 30° Anniversario je výroční, limitovaná série motocyklu, který vychází z nejvybavenější verze Ducati Monster SP. Mimo špičkovou technickou výbavu je opatřen unikátním zbarvením, jak jinak než v italské trikolóře. A mimo to, černá kola z modelu SP jsou ve výročním modelu jemně zlatá.

Ducati Monster 30° Anniversario je postaven na lehkém hliníkovém rámu, který je zkonstruován s přispěním know-how ze závodních supersportů. I právě proto je nová generace Monstera o celých 18 kilogramů lehčí než generace předchozí a bez paliva váží úctyhodných pouhých 166 kilo.

Motor Ducati Testastretta 11° o objemu 937 ccm dosahuje výkonu 111 koní. Je vybaven typickým desmo rozvodem Ducati, který má dlouhé servisní intervaly - 15 tis. kilometrů pro výměnu oleje a 30 tis. kilometrů pro kontrolu ventilových vůlí. Ducati se oproti konkurenci drží zavedeného schématu - motor drží tradiční konfiguraci V-twin s rozevřením válců 90 stupňů.

Anniversario má oproti běžnému Monsteru unikátní výbavu. Zmiňme například:

  • Tricilore barevné schéma
  • Číslovanou plaketku vyjadřující počet z limitované edice
  • Unikátní animaci na TFT displeji při startu stroje
  • Sportovněji tvarované sedlo s logem
  • Kovaná lehká kola
  • Podvozek Öhlins NIX30 vpředu a zadní monoshock stejné značky
  • Krytku sedačky spolujezdce
  • Unikátní plachtu na motocykl
  • Certifikát pravosti k limitovanému kusu

Brzdy Brembo Stylema na 320-milimetrových kotoučích, lehká kovaná kola, pokročilý podvozek Öhlins, homologovaný laděný výfuk Termignoni, řadící quickshifter a celá plejáda elektronických fičur dělají z Ducati Monster 30° Anniversario jednu z nejlépe ovladatelných a nejzábavnějších motorek planety.

POSLEDNÍ SOUVISEJÍCÍ NOVINKY

Současně s unikátním zbarvením a číslovanou plaketkou vyjadřující kus z omezené série by se tak mohl stát tento Monster zajímavým sběratelským kouskem.