Internetoví odborníci po celém světě mají jasno - MX a enduro motocykly KTM, Husqvarna a GASGAS jsou vyráběny v jedné továrně a je to v podstatě to samé. Podstata sama je ale poměrně široká a my se tedy přesně podíváme, v čem jsou ony rozdíly.

Už jen při pohledu na ceny u dealerů je jasné kam s čím koncern kolem KTM míří. KTM je taková ta střední dobrá cesta. Husqvarna je prémiově vybavený model, který má nějaké ty extra komponenty oproti KTM. Naopak, GASGAS je levná varianta, která pečlivou skladbou levnějších komponent cílí na "cenově citlivé" zákazníky, kteří by jinak utíkali k levnější konkurenci.

Co je ale přesně tím rozdílem? Některé rozdíly jsou vidět na první pohled, jiné jsou očím ukryté. U Husqvarny se dá zjednodušeně říci, že standardní Husqvarna je do značné míry KTM v prémiové verzi Six Days. Již v základu se vyznačuje CNC pevnými obráběnými brýlemi, přepínačem palivových map, či kontrolou trakce. To jsou věci, za které si musíte u KTM či GASGASe připlatit, pokud je chcete a které má Husqvarna v základní výbavě.

Pak jsou ovšem i rozdíly na první pohled nezřetelné. Například, oba stroje mají ráfky od jiného výrobce, ačkoliv jsou v obou případech černé. Rozdíl je ale i třeba v použitých řetězech, v pneumatikách, nebo v instalovaných řídítkách.

GASGAS jde s cenovou válkou ještě dál. Oproti KTM/HQ má zcela jinou i část rámu, má levnější hliníková (oproti magneziovým u KTM a HQ) víka motoru a v nejnovějším modelovém roce také zůstává u starších a dožitých tlumičích XPLOR.

Níže uvedená tabulka ukazuje detailní rozpad jednotlivých komponent, podle kterého si můžete udělat detailní obrázek v čem jsou vlastně rozdíly. A že jich není málo.

Je zřejmé, že když jeden dělá to samé, rozhodně to není to samé. Oněch rozdílů je opravdu mnoho a je vidět, že diferenciace komponent je tak rozsáhlá právě proto, aby to umožnilo koncernu dostatečně široce pokrýt nabídku od "levných" až po drahé modely. Můžeme si udělat porovnání, přičemž to zkusíme na "střední třídě", což by mohla být kategorie 350-ccm Enduro a MX motocyklů.

Enduro motocykly - aktuální české doporučené prodejní ceny modelu 2024 dle výrobce v Kč

  • GASGAS EC 350F: 270000,- Kč
  • KTM EXC-F 350: 297000,- Kč
  • Husqvarna FE 350: 303000,- Kč

MX motocykly - aktuální české doporučené prodejní ceny modelu 2024 dle výrobce v Kč

  • GASGAS MC 350F: 261000,- Kč
  • KTM SX-F 350: 280000,- Kč
  • Husqvarna FC 350: 282500,- Kč

V cenové politice tudíž vidíme poměrně široký rozptyl cen, které se pohybují mezi 30 tis. Kč (enduro modely) a 20 tis. Kč (MX modely). Rozdíly v komponentech se tudíž značně podepisují i na výsledných cenách. I když finální prodejní cena může být značně odlišná. Dealerská síť v ČR má na těchto modelech cca 40-tisicový prostor, ve kterém se může v rámci prodeje (mimo doporučené ceny výrobce) pohybovat.