Full-face helma s integrovanou kamerou, interkomem a smart LED displayem, která se vejde pod 1500 gramů? Australská Forcite ji uvádí na trh.

V minulosti jsme se několikrát mohli setkat s víceméně odvážnými pokusy o výrobu smart helmy, která by implementovala některý z mnoha variant a druhů průhledového LCD displeje. Bohužel, realita je taková, že není v prodeji téměř nic a většina pokusů skončila na neschopnosti dofinancovat nákladný vývoj. A nebo ještě hůře - dopadly tak, že jejich tvůrci nebyli vůbec schopni integrovat takto náročné elektronické funkce, přesto že bylo potřeba zachovat rozumnou úroveň použitelnosti.

Forcite MK1S je na tom zcela jinak. Helma existuje a je reálně v prodeji, i když si ji budete muset prozatím zakoupit v některé z vyspělých západních zemích. Výrobce si nenastavil tak vysoké cíle, kterých by nemohl dosáhnout. Klíčovým zjednodušením je absence TFT LCD průhledového displeje, na kterém zkrachovali všichni ostatní.

Forcite MK1S integruje "pouze" informační barevný LED indikátor, který v kooperaci s aplikací v mobilním telefonu informuje o klíčových událostech kolem vás, v navigaci, stavu motocyklu a nebo také například, pokud se k vám blíží sanitka, nebo se třeba vy blížíte k rychlostnímu radaru. Všechny události, které má LED indikátor zvýrazňovat si můžete sami navolit skrze přidruženou aplikaci v mobilním telefonu.

V bradové části helmy je integrovaná FullHD kamera a Forcite k helmě dodává smart bluetooth kontroler na řídítka, jehož prostřednictvím můžete menežovat její provoz, ovládat muziku v helmě, přijímat telefonické hovory, nebo ovládat navigační funkce v mobilu, které jsou následně projektovány do LED displeje uvnitř helmy. Helma je vybavena interkomem a sluchátky s kvalitním zvukem od Harman/Kardon.

Skořepina MK1S je vyrobena z karbonu, aby byla co nejlehčí a zároveň bezpečná. Splňuje všechny bezpečnostní standardy a integruje všechny moderní nezbytnosti, na které jsme zvyklí, včetně protimlžící fólie Pinlock.

Forcite hovoří již o tisících prodaných helmách a i vy si ji můžete pořídit, za cenu 1299 €