Čtyři velcí výrobci motocyklů se 1. 3. 2021 rozhodli pro nový systém jednotných výměnných baterií pro skůtry.

Tento nápad výměnných baterií by mohl pomoci prodeji motocyklů a jiných prostředků poháněných elektřinou.

Výhodou těchto baterií je jejich dlouhotrvající životnost. Máte-li jednu z baterií vybitou, stačí si ji vyměnit za jinou. Hlavním cílem tohoto systému je prodloužení dojezdu a snížení nákladů na výrobu a celkově nabíjecí infrastrukturu. 

Společnosti se ze všech sil snaží potlačit obavy potenciálních zákazníků a přesvědčit je o tom, že dopravní prostředky poháněné elektřinou, jako jsou mopedy, motocykly, trojkolky a čtyřkolky. Baterie mají nejen dlouhou životnost, ale také blahodárný vliv na znečišťování ovzduší. Snížení náročnosti na výrobu spolu s předpokladem, že baterie budou mít dlouhou životnost se znatelně projeví i na ceně.

Díky spolupráci s národními evropskými, mezinárodními stranami a normalizačními orgány se budou společnosti podílet na vývoji mezinárodních technických norem.

Úsilí o snížení CO2 v globálním měřítku se rapidně zrychluje, a to zejména u nás v Evropě. Spolu s přijetím nové generace elektrických vozidel musíme počítat s novými problémy, jako je vzdálenost mezi nabíjecími stanicemi. Tudíž jsme přišli na jednoduché řešení, řešením jsou tyto vyměnitelné baterie.

Aby nenastaly zmatky v prodeji bateriích a jejich příslušenství, rozhodli se tyto společnosti o založení takzvaného "Konsorcia". Konsorcium založili, aby mohli vymyslet zásadní standardizace vyměnitelných baterií spolu s širokým výběrem bateriových systémů. Zákazníci budou mít tedy větší škálu výběru a vzhledem k tomuto zjednodušení by měla být koupě baterií i pro zákazníka pohodlnější. Nebude trvat dlouho než započne výroba těchto baterií. Odhadujeme, že výroba započne již v letošním květnu.

Nelze nepřipomenout, že již v roce 2018 se spojila Yamaha s výrobcem skůtrů Gogoro - společností, která tento systém již dávno uvedla v praxi. Tento systém je velmi zajímavý a rozhodně má smysl, viz výše uvedený odkaz na článek.