Yamaha pro evropský trh homologuje dvě nové motorky. Dá se to vyčíst z jejich žádostí. A dá se usuzovat, že by se mohlo jednat o nové modely R9.

Yamaha používá pro své motorky kódová označení. Písmeno R označuje silniční motorky. Písmeno D potom adventure univerzály a třeba V označuje cruisery. Písmemen N označuje motorky s objemem motoru mezi 750 a 1000 ccm. Kdyby tam bylo M, potom by to byl stroj o objemu motoru 600-750 ccm. V nových žádostech jsou zmíněny model RN82 a RN83. Vzhledem k tomu že nový model Yamahy XSR900 pro rok 2022 má označení RN80, můžeme se domnívat, že by se mohlo jednat o motocykly s totožným motorem.

Yamaha YZF-R9 - ilustrace Kardesign

Vzhledem k tomu, že Yamaha už dříve v evropských materiálech zmiňovala model R9, dá se čekat, že nově příchozím modelem bude YZF-R9, tedy supersport s tříválcovým motorem CP3, který se aktuálně montuje do řady MT-09, Tracer 9, nebo XSR 900. Musíme zmínit, že roky vyráběná čtyřválcová Yamaha R6 již nesplňuje evropské emisní limity a tudíž se pro civilní potřeby neprodává. A mezi aktuální sportovní R7 a superbike R1 zeje obrovská propast, do které by se s výkonem 119 koní model R9 náramně hodil.

Můžeme namítnout, že by se třeba mohlo jednat o inovovanou Yamahu R1. Ta ale nesla ve své poslední iteraci kódové označení RN65 a inovovaný model by pak byl spíše označován RN66. Modely RN82 a RN83 by tedy měly být tříválcové devítistovky. RN82 základní model a RN83 lépe vybavený model (M nebo SP?). Necháme se překvapit

POSLEDNÍ SOUVISEJÍCÍ NOVINKY