Mám pocit, že koronavirová krize nejvíc dopadla na designéry zavedených výrobců aut a motorek. V poslední době se totiž po silnicích hemží jedna větší bizárnost na baterky vedle druhý. Že ale někoho napadne vytáhnout ze skladu díly z ranného motostředověku, motor z druhý světový a celý to obalit do nadčasového designu elektromobilních vozidel - to mě poslalo do kolen. Bohužel ne smíchy.

Takže pojďme si v rychlosti shrnout na co to koukáme a na jakou notu se výrobce domnívá, že tím zahraje. Motoskútr, nebo snad skútromotorka nabízí čtyřtaktní vzduchem chlazený jednoválcový motor o obsahu 109 ccm a automatickou převodovkou CVT převedenou ze skútru Activa, prodávaného především v Indii. Nabídne nám tak  7,83 poníků při 7500 otáčkách za minutu a ručičku tachometru dokáže dostat až k 85 km/h při jízdě z kopce. Prodávat by se Navi měl pouze na americkém trhu a je koncipován na městský a příměstský provoz.

Nejčastěji skloňovaná je ale v případě Naviho právě cena. Ta by se měla pohybovat pod hranicí 39.000 Kč a tudíž i pod hranicí běžných skútrů s podobnými technickými specifikacemi . Což ale taky znamená, že se tu díváme na holý stroj, který není vybaven žádnými elektronickými funkcemi včetně vstřikování a ano je tam karburátor. Další nákladovou položku výrobce seškrtal tím, že použil bubnové brzy ze kterých vedou lanka tak nevzhledně, že mi z toho vylítlo obočí až na záda. Přičemž zadní brzdou se aktivuje i brzda přední, to prý napomáhá rovnoměrnějšímu rozložení brzdné síly a nezkušenému řidiči, na kterého Hodna cílí, tak zkrátí brzdnou dráhu.

I když to vypadá, že Honda šetřila kde mohla, tak tvrdí, že na kvalitě použitých materiálů to nebylo. Mokrou hmotnost pak uvádí 107kg s objemem nádrže 3,5 litru. Výšku sedla 76,5 cm, vpředu s 12 palcovým a vzadu s 10 palcovým litým kolem. V úrovni motoru pak také najdeme uzamykatelnou schránku s objemem 15 litrů. Člověk by i řekl, že je to docela standardně vybavené městské přibližovadlo za skvělou cenu. Jen s tím designem - to se někdo někde nejspíš blbě vyspal. Včetně výběru škály barev ve které je stroj k dostání. Naštěstí na tom budou zatím jezdit jen Američani.

POSLEDNÍ SOUVISEJÍCÍ NOVINKY