Motocyklová výstava Motorcycle Live v britském Birminghamu zažila návrat britské klasiky ve formě značky BSA, která se po více než čtyřiceti letech vrací na trh.

Značka BSA si opětovný vstup na trh nenechala na birminghamskou Motorcycle Live jen tak náhodou. Zkratka BSA znamená Birmingham Small Arms, tedy počáteční písmena zbrojovky, která vznikla v roce 1861. V roce 1919 začala vyrábět motocykly až do osmdesátých let minulého století, kdy padla po tlakem japonské konkurence. V roce 2016 pak značku odkoupila indická Mahindra, aby ji využila coby známou značku pro prodej své produkce na západních trzích.

Oznámený motocykl Gold Star 650 je jednoválcová 650-tka, která si zachovává původní rukopis BSA z osmdesátých let. Motor, jakkoliv vypadá velmi obstarožně, je zcela nový. Čtyřventilový jednoválec má v hlavě dvě vačkové hřídele, je chlazen vodou, ačkoliv má z důvodu nostalgie zachována chladící žebra. Motor, aby bylo možné motocykl prodávat v Evropě, samozřejmě splňuje emisní normu Euro 5. 652 kubíků objemu dává motoru výkon 45 koní při 6000 otáčkách. V hlavě motoru jsou dvě svíčky. Za motorem je skrze antihoppingovou spojku napárována pětistupňová převodovka. BSA hovoří o tom, že byl motor Gold Staru 650 konstruován tak, aby poskytoval vysoký kroutící moment již od nízkých otáček. Kroutící moment strmě stoupá již od 1800 otáček a vrcholí hodnotou 55 Nm při pouhých 4000 otáčkách.

Kola klasických rozměrů 18 a 17" jsou obuta do pneumatik Pirelli Phantom Sportcomp a jsou samozřejmě dráty vyplétaná. Odpružená jsou vpředu teleskopickými tlumiči o průměru 41 milimetrů a vzadu dvojitými tlumiči s pětistupňovým nastavením předpětí pružin. Bržděna jsou brzdami Brembo, kterým nesmí chybět ABS. Před řidičem jsou klasické analogové budíky s LCD segmentem. BSA nepodlehla LED tlaku a tak přední světlo je halogenové. Zadní je ovšem již LED.

S plnou 12-litrovou nádrží váží stroj 213 kilogramů a výrobce doporučuje servisní interval 6200 mil, tedy 9920 kilometrů. Prodej Gold Staru by měl odstartovat v únoru 2022 a očekává se podobná cena, za jakou se prodávají dvouválcové alternativy značek Triumph Street Twin, Kawasaki W800, nebo Royal Enfield 650.