To, co všichni očekávali, se stalo realitou. Značka QJ Motor velí k obsazení Evropy a po otevření mnoha dealerství v různých evropských zemích ho otevírá i u nás.

Očekávalo se, že QJ bude zastupovat některý z nováčků na českém trhu. O to větší bylo pro někoho překvapení, když byla podepsána smlouva s importérem značky Kawasaki, brněnskou firmou ASKO KS s.r.o.

Pro ASKO je to rozumný krok, který mu umožňuje diverzifikovat nabídku a dělat ještě intenzivněji to, co dobře umí.

QJ Motor (Zhejiang Qianjiang Motorcycle Group Co.) není nijakým nováčkem. Firma vznikla již v roce 1985. Zaměstnává více než 10 tisíc zaměstnanců a majoritním akcionářem je automobilový koncern Geely (mimo jiné, majitel značky Volvo). Qianjiang vyrábí motocykly nejen značky QJ Motor, ale také italské značky Benelli, italské značky MBP (Moto Bologna Passione), Keeway a KSR Moto.

Značka má evropským zákazníkům co nabídnout. V jejím portfoliu jsou motocykly o objemu od 125 do 1200 kubíků. Základen nabídky je celkem 14 modelů, včetně modelů uškrcených na 35kW. Modely rozděluje do tří segmentů - Adventure, Naked a Cruiser.

V Adventure segmentu nabídne cestovní endura SRT 800, SRT 700 a SRT 550 v rozmezí motorizací 35 až 56kW. Ve všech případech se jedná o řadové dvouválce. V podobných motorizacích přijdou i naháče SRK, které navíc přijdou i s maloobjemovými verzemi 125 a 400 ccm.

 

Segment Cruiser zastoupí model SRV 300 - malý V-twin, o kterém se hovoří coby o novém Harley Davidsonu pro Čínu. Ten bude pod názvem QJ Motor SRV 300 i v Itálii a časem i zřejmě ve zbytku Evropy. A to není z nabídky QJ Motor vše. Firma má poměrně rozsáhlý vývoj a jedním z jeho posledních počinů je čtyřválcový supersport SRK 600 RR. I ten by se měl podívat do Evropy.