Není to druhá Dieselgate, pro BMW to má ale alespoň v USA podobné důsledky, vedoucí k dočasnému zastavení prodejů. Zda-li se tato akce přenese do Evropy či jiných částí svět není prozatím známo.

BMW pozastavilo prodej všech motocyklů se spalovacím motorem a v prodeji mu zůstal jen elektrický skůtr CE-04. Sama firma je značně skoupá na slovo a informace pocházejí přímo od dealerů značky. Na vině je takzvaný EVAP systém, který má za úkol krotit emise odpařovaného paliva z benzínové nádrže.

Tento systém by měl být vadný a než BMW vyřeší jeho opravu, dočasně pozastavuje prodej všech motocyklů se spalovacím motorem. Což není pro značku příliš dobrá zpráva, v době kdy přichází na trh nová F900 GS a za týden se má objevit nový boxer R1300 GS. Dealeři tak potřebují čistit sklady, což se nyní zřejmě nebude dařit podle plánu.

EVAP systém sestává z nádržky, která je naplněna aktivním uhlím. Do ní míří hadičkou výpary z benzínové nádrže, které v ní kondenzují a kondenzát je uhlím neutralizován. Dalšími hadičkami míří nazpátek do hlav válců. Další přepadovou hadičkou je zbytek odváděn pod motocykl. Celý proces trvá nějaký čas a tak je menežován elektronickým ventilem, který řídí řídící jednotka. A kdesi na této cestě byla zjištěna závada, kterou bude muset BMW odstranit. Dá se předpokládat, že oprava skladových strojů bude probíhat softwarovou cestou, že elektronický ventil dostane odlišný management.

 

POSLEDNÍ SOUVISEJÍCÍ NOVINKY

V tento moment není zřejmé, jak BMW naloží s již prodanými motocykly, ani jak daleko do minulosti situace zasahuje. Systémy svolávacích akcí prozatím neregistrují žádné informace, protože tato závada nijak neohrožuje bezpečnost motocyklů. Za vším by měla stát americká EPA (Enviromental Protection Agency), na jejíž popud je prodej dočasně pozastaven.