Jawa již testuje nový cruiser, který bude doplňovat stávající nabídku. V té je nyní Jawa 300 CL, model 42 a v Evropě nově i Pérák. Právě z Péráka si nový cruiser má vzít svůj základ.

Indická Jawa byla znovuoživena v roce 2018, kdy byla značka zakoupena společností Classic Legends, za kterou stojí indický konglomerát Mahindra. Původně se stroj neměl podívat za hranice Indie, ale poptávka a tlak místní veřejnosti vyústil v evropskou homologaci a v přítomnost strojů na našem trhu. Podle všeho by se měla jejich řada do roka a do dne rozšířit o další model - neoklasicistní cruiser.

Stroj by měl mít LED přední kruhové světlo, klasická kruhová zpětná zrcátka, doutníkové výfuky a klasické přední i zadní odpružení. Před řidičem by měl být kruhový přístrojový panel s LCD segmentem. Jako motor bude použit agregát který je v Péráku, jedy 334-kubíkový jednoválec, který poskytuje výkon 30 koní a točivý moment necelých 33 Nm. Cruiser by měl mít o 4 cm delší kyvnou vidlici a tudíž větší rozvor kol. Stupačky jezdce potom o 4 centimetry více dopředu a o 1 centimetr níže položené.

Otázka zní, zda-li se tento model bude prodávat i u nás. Vzhledem k tomu že základ motocyklu je shodný s již homologovaným Pérákem není moc důvodů, proč by tomu nemělo tak být. Druhá otázka je otázka času. Vzhledem k tomu že indická Jawa již dříve prohlásila že v roce 2022 uvede nové dva modely, tak se lze domnívat že kus zachycený na fotografii je předprodukční kus, který zanedlouho přijde do sériové výroby.