Aston Martin a Brough Superior začali s prvními dodávkami limitované 100-kusové edice turbem přeplňovaného motocyklu AMB 001.

Tento stroj je osazen motorem z modelu SS100, který je doplněn o přeplňování turbodmychadlem a tak poskytuje výkon 180 koní. Což při hmotnosti 180 kilogramů dává velmi zajímavý poměr váhy a výkonu. Zpracování motocyklu nenechává nikoho na pochybách, že si kupuje vybroušený diamant. Veliký podíl ruční práce, prémiové komponenty a bezesporu obě zvučná jména potom stojí za cenovkou, která je 120 tis. amerických dolarů, nebo cca 102 tisíc euro.

Model AMB 001 byl představen na veletrhu EICMA 2019 a jeho uvedení zbrzdila koronakrize. Něco špatné je k zase k něčemu dobré, protože to podle výrobce poskytlo více času na odladění a otestování motocyklů na testovacích polygonech.

U testovacích polygonech zůstaňme, protože AMB 001 nemá silniční homologaci a ani se s ní nepočítá. Proto je to stroj, který v civilu horko těžkou uvidíme. Na ulici nesmí a na okruhu je levnější rozbít něco s čtvrtinovou cenou. Proto zřejmě většina strojů bohužel skončí ve sbírkách, či jako různé showbike na výstavách.

Kdo by si i přesto chtěl AMB 001 koupit, ze stovky nabídnutých kusů jich je ještě 10 k mání. Takže buďte rychlí.