Revoluce v rally soutěžích začíná - Dakar nastaví novou laťku s novými povinnými vychytávkami.

Půl roku do Dakaru 2023 a k jezdcům se dostávají zavčasu novinky, které budou muset absolvovat v rámci závodu. Promotér rally Amaury Sport Organisation vydal oficiální video, ve kterém prezentuje nadcházející novinky. Dakar 2023 bude 5000 kilometrů dlouhý a bude rozdělen na prolog a 14 etap. Narazíme v něm na novinky:

  • Digitální roadbooky, které budou používat všichni závodníci a které budou mezi ně náhodně rozděleny před závodem.
  • Rozdělení závodníků na tovární jezdce (Factory) a netovární, či týmové jezdce (Explorers). Jezdci budou navíc ještě dále rozděleni ratingem, který ponese zkušenostní koeficient. Na základě tohoto koeficientu bude přepočítáno umístění v každé etapě.
  • Rozdělení speciálních etap na dvě různé trasy s rozdílnými waypointy, které budou náhodně rozlosovány mezi účastníky, za účelem omezení "stopařů", kteří nejedou na roadbook, ale pouze sledují stopy vpředu jedoucích závodníků.
  • Nové trasy, které v rámci saudského Dakaru ještě nebyly a které povedou od severovýchodního pobřeží na pobřeží jihozápadní. A následně by se měly stáčet a končit u pobřežního města Dammam.
  • Nejdelší Dakar od roku 2014, ve kterém budou ovšem kratší přejezdy a delší speciální etapy.

 

Registrace na rally Dakar se otevírají 6. června a končí až 31. prosince 2022. Výše si můžete pustit video, ve kterém ředitel závodu David Castera představuje novinky a uvádí poměrně rozsáhlé množství zajímavých informací.