Vystřelovací sedačka jako ve stíhačce, která vás vynese desítky metrů do vzduchu, abyste mohli na padáku ladně přistát na zemi? Tak nějak to není...

Na trhu je již poměrně veliké množství airbagů. Všechny mají společný cíl - ochránit řidičovy záda a krční páteř. Airbagový padák se má vystřelit na základě podobného principu jako "běžný" motocyklový airbag. S tím rozdílem, že nad hlavu řidiče vystřelí dva padáky, které se mají rozvinout a zbrzdit "letícího pilota" aby nezaplul pod svodidla, nebo aby nesundal nějakou dopravní značku či strom.

Švédská společnost Mo’Cycle jde ještě dále. Již vedle klasických airbagů prodává airbagové rifle. A podala si patentovou přihlášku na aibagové návleky na kotníky, které by vám měly ochránit spodní část nohou, aby nepřišly k újmě, když vám na ně spadne motocykl.

Princip fungování se tak nějak dá odvodit z přiložených obrázků. Podle nich by pak mohl být jezdec obalen kompletní airbagovou ochranou, takže se bude doslova "padat padákem do peřinky". Co vy na to?

Padákový systém z roku 2007

Popravdě řečeno, motocyklový padák není nic nového. S touto myšlenkou si pohrávali již "vědci" hned po druhé světové válce. Poté vzniklo i několik společností tuto blbost vyvíjejících a také několik startupů na Kickstarteru či Indiegogo. Soudě podle množství aplikací u motocyklové veřejnosti je zřejmé jak tito všichni snílci dopadli.