BMW se na TOP Marques Monaco Show vytáhlo s přestavbou R 18 zvanou Magnifica. Tento skvost si na zakázku objednala společnost Officine Riunite Milanesi.

BMW R 18 je poměrně mladý cruiser o objemu 1800 a na jeho přestavbě se podílel Andrea Radaelli z Radikal Chopper za podpory italského zastoupení BMW. Andrea již dříve získal cenu MBE 2020 se svou stavbou Ad Maiora Stroj, což byla až obsedantně pečlivě postavená speciální edice vycházející z BMW R 1100 S.

Magnifica je postavena pro Raffaela Polchiho, motocyklového nadšence a majitele společnosti Officine Riunite Milanesi a už podle názvu vyplývá, že společnost sídlí v Miláně. Je navíc inspirován motocykly z 20., 30. a 40. let, především modelem BMW R 37, ale výsledek je spíše mix retra a moderny s velmi sexy křivkami.

Veškeré úpravy R 18 byly dělány v souladu s původním charakterem R 18, takže si motocykl zachovává vynikající jízdní vlastnosti. Což je u spousty custom strojů spíše chybějící vlastnost. Většinou je to všechno, jen ne pohodlné. Pro výrobu motocyklu nebyly použity žádné CAD programy, ani počáteční rendery, vznikla pouze skica. Vše je tedy dílem fantazie jeho tvůrce a aby bylo dosaženo absolutní harmonie je vše na motocyklu vyrobeno ručně a na míru, přičemž jedinou výjimkou jsou ráfky, které byly vyráběny na počítačem řízených strojích. R 18 nám v této custom úpravě navíc shodila 100 kg, což jí samozřejmě podstatně přidá na výkonu. A tedy na rovinu, jeden metrák dole to už sakra přidá na akceleraci.

R 18 Magnifica je ručně vyrobená z ušlechtilých materiálu a k přestavbě byla použita mosaz, hliník a dřevo, navíc s designem, který se odlišuje od toho, co lze běžně na custom scéně vidět. Je to okázalost sama. Na zakázku jsou vyrobené i disky a kotouče, přičemž zadní kotouč je z leštěné nerezové oceli, který připomíná vzhled diamantů. Vidlice vypadají obdobně jako u historických motocyklů, nicméně vnitřní komponenty jsou zcela moderní a sestavené z odlévaných dílů. K úpravě nedošlo ani u elektroniky, rozměrů kol a pneumatik, ty zůstávají věrné sériovému modelu.