Jawa 42 Bobber má na první pohled základ v Péráku. Ten si ovšem zachovává jistou míru exkluzivity a pro majoritu uživatelů přijde model 42 Bobber.

Značka Jawa se pod křídly Calssic Legends úpěšně odrazila ode dna, alespoň co se indické produkce týče. Ačkoliv na svém domácím trhu se ji nepříliš daří konkurovat Royal Enfieldu, po značce Jawa už v Indii sáhne stejný počet kupujících, jako po zavedenější místní sesterské Yezdi.

I na druhý pohled vychází 42 Bobber z Péráka, protože je v něm instalován stejný motor, o objemu 334 ccm. Oproti Jawě 300 CL a původní Jawě 42 má tak vyšší výkon. Oproti Péráku má ale jiné přední světlo, jiná řídítka, jinou nádrž, jiný přístrojový panel a zcela jinou sedačku, ve které již není umístěno obrysové a brzdové světlo, které je přesunuto na zadní blatník. Řídítka mají také jednodušší klemy a jsou na nich instalovány i jiné ovladače.

Zvětšen je i rozvor kol a motocykl dostal trochu jiné blatníky. Pokud se vrátíme k přednímu světlu, tak v kapličce předního světla měl Pérák integrovaný sdružený přístrojový panel. Jawa 42 Bobber má přední LED světlo, usazené o něco níže, vsazené mezi přední vidle.

Kolem něj zcela chybí ona kaplička a proto je nový digitální přístrojový panel usazen nezávisle, podobně jako to má Jawa 42. Vedle něj je potom umístěna kaplička obsahující USB porty pro nabíjení vašeho mobilního telefonu.

Motor z Péráka o objemu 334 kubíků dává téměř 31 koní a 32 Nm točivého momentu. Šestistupňová převodovka zůstává stejná. Motor doznává jiné barevné kombinace. Pérák ho má zcela černý, Jawa 42 v základní variantě zase celý stříbrný. U Jawy 42 Bobber má barevnou kombinaci stříbrného motoru s černým válcem a černo-stříbrnou hlavou. Výfukové svody zůstaly černé, jako u Péráka.

POSLEDNÍ SOUVISEJÍCÍ NOVINKY

Kolem Jawy 42 Bobber je docela halasný pozitivní ohlas. A tak je prakticky jisté, že se dostane do prodeje i u nás. Bude prodávána ve třech barevných kombinacích. Červeno-bílá, bílá s modrým proužkem na nádrži a lesklá hnědo-měděná. Cenovka je sice neznámá, ale můžeme odhadovat, že se bude pohybovat někde v rozmezí Jawy 300 CL a Péráka.