O sériové výrobě 1S jsme informovali už z kraje letošního roku, nyní lze stroj v Americe již zakoupit. Ten se mimo jiné pyšní dvouválcovým motorem do V o objemu 2032 ccm. Co dalšího za svou horentní sumu ještě budoucímu majiteli nabídne?

Arch Motorcycle je americká značka, jejíž spoluzakladatelem je Keanu Reeves. Motocykl této značky byl poprvé představen na veletrhu EICMa 2017 jako prototyp, ale jeho výroba se rozběhla až loni na jaře, přičemž nyní je už uveden na prodej na americkém trhu. 

S1 je sportovní cruiser se vzduchem chlazeným V-Twinem o objemu 2032 ccm umístěným ve středu rámu, ten dává stroji jedinečný charakter. Hodnoty, které výrobce deklaruje jsou 124 koní maximální výkonu a točivý moment 156 Nm, což jsou čísla na které jsme zvyklí u podobných modelů cruiserů i u Harley-Davidsonu.

Linie stroje jsou esteticky oblé, vpředu jim pak dominuje velký kulatý světlomet s LED světly, na kterém je umístěná malá kapotáž. Nádrž je pak po stranách lemována dvěma dvěma otvory pro přívod vzduchu. Originální je i výfukový svod s koncovkou, která oku libě kopíruje profil motocyklu, nicméně nesplňuje euro normy spojené Evropy, což znamená, že Arch 1S u nás nejspíš nepotkáme. A nebo možná ano, protože jako malosériový výrobce si může vyjednat u EU výjimku.

Stroj je vybaven šestistupňovou převodovkou a suchou spojkou. Obojí si snadno poradí s vysokým točivým momentem. Rám je sestaven z ocelových trubek s CNC hliníkovým pomocným rámem a letmo uloženým kolem. Kola jsou pak vyrobená z karbonu a v rozměru 17".

Podvozek je vybaven plně nastavitelnými USD vidlemi ARCH/Ohlins. Vzadu pak najdeme horizontálně umístěný monoshock tlumič. Vpředu dále najdeme dva radiální monoblokové šestipístkové třmeny s ABS Bosch a dvěma plovoucími kotouči, vzadu pak jeden čtyřpístkový monoblok třmen s poloplovoucím kotoučem.

Cenovka je zatím stanovena přibližně na 130000 eur, což je téměř tři a čtvrt milionu českých korun.