Je obecně dobře známo, že vibrace nepříliš dobře svědčí elektronice, která na ně není předem dobře připravena. A mobilní telefony obvykle nejsou. A to nepočítáme (ne)odolnost vůči vodě. My jsme vyzkoušeli, jako tuto situaci řešit prostřednictvím zařízení Interphone Ridesync.

Již před dávnou dobou přišel jak Apple pro iPhone, tak různí výrobci pro své Androidové telefony s možností zrcadlit tato zařízení na externí displeje. Onehdy primárně na rozměrné panely automobilů, nyní se tato funkcionalita dostává i na řídítka motocyklů. Dnešní moderní motocykly mívají podobné systémy již integrované do svých TFT panelů. Ovšem ne všechny, ne všechny v rozumné kvalitě a některým výrobcům motocyklů je třeba za tuto funkcionalitu pravidelně platit. A co miliony starších strojů? Pro ty je tu Ridesync.

irs10

Řidiči motocyklu dává instalace Ridesync několik výhod. Je to vysoká odolnost proti vibracím, na které je Ridesync připraven a řidič neriskuje typické odvibrování mechanismu optické stabilizace foťáku v telefonu do "křemíkového nebe". Pak je tady téma voděodolnosti, kterou drtivá většina mobilních telefonů vůbec nemá. A mají ji často velmi drahé modely mobilů, které tím spíš už vůbec nechcete na řídítka dávat.

irs9

Což o to, existují varianty jak toho dosáhnout, musíte splnit ale několik podmínek. Jednak koupit držák mobilu, který má antivibrační vlastnosti, současně ale aby na něm bylo pouzdro, které zajistí voděodolnost. Čímž se dostáváme k několika "ALE":

-kvalitní antivibrační držák mobilu stojí přes dva tisíce korun

-voděodolné pouzdro sice nepropustí dovnitř vlhkost, ale také často neodvádí dobře teplo ven a mobil v něm se může přehřívat

-před displejem je tedy další vrstva slídy/igelitu či čehosi, co odráží světlo, je na něj potom mizerně vidět a navíc se mobil i mizerně ovládá, protože slída může bránit kvalitnímu dotyku. Zejména v rukavicích.

irs11

Interphone proto poslal na trh zařízení, které vám umožní si schovat váš drahý mobil do kapsy a informace z něj poslat na Ridesync, který máte instalován na řídítkách, či na hrazdičce svého stroje. Ridesync netrpí na vibrace, je voděodolný i proti nejhoršímu dešti a současně se dobře ovládá i v rukavicích. Možnosti jeho využití jsou široké. Pro nás jsou ale klíčové tyto:

  • Ridesync mi slouží jako navigace
  • Pokud za jízdy rád poslouchám muziku, Ridesync mi umožní ji menežovat
  • Vidím že mi přichází za jízdy telefonní hovor, vidím od koho a můžu se rozhodnout ho přijmout či nikoliv
  • Přes Ridesync sám můžu si snadno vybrat účastníka hovoru a zavolat mu
  • Vidím příchozí zprávy

irs6

Časté téma je viditelnosti displeje na přímém slunci. Intephone nijak nezmiňuje svítivost displeje, takže nám nezbývá než porovnat s konkurencí. Tu jsme v tomto případě etablovali z nabídky Cape Iter a jeho adventure tabletu a také mobilního telefonu Samsung Galaxy S22 FE, Oba tyto přístroje mají LCD s jasem 1000 nits a Interphone Ridesync se jim na přímém slunci srdnatě vyrovná. Odhaduji tedy, že i jeho displej bude dosahovat stejného jasu.

A nezůstaneme pouze u výše uvedených zařízení, ale vezměme si do porovnání zařízení poskytující stejné služby - Carplay a Android auto "zrcadlítko" Carpuride, v našem případě model W603, který se (na webu) pyšní krásnými fotkami. Realita je o to horší. Ridesync poskytuje mnohem jasnější obraz a má oproti Carpuride mnohem živější a kontrastnější barvy.

irs1

Ale zpět k Ridesyncu. Ten je dodáván s praktickým držákem na řídítka, který je vybaven sadou vymezovacích gumiček. Takže ho můžete ukotvit na širokou škálu průměrů - od 12mm typizovaných hrazdiček až po 32mm veliká řídítka. Držák je typu QuickLock, takže do něj můžete ukotvit Ridesync ve čtyřech směrech, tedy jak vertikálně, tak horizontálně. Ridesync je napájen skrze USB-C konektor, který je trojnásobně (třemi těsnícími břity) utěsněn proti vniknutí vody.

irs7

V balení vedle držáku dostanete jak USB kabel (USB-A -> USB-C), tak kabel s možností napojení Ridesyncu přímo na 12-voltové napětí motocyklu. Majitel má možnost volby. Možnost volby spočívá i v použití oblíbené navigace. Podporovány jsou:

Apple Maps

Google Maps

Mapy.cz

Waze

InRoute Planner

Sygic

Osmand

TomTom GO

Roadtripes

Karta GPS

HERE WeGo

Magic Earth

Map Factor

Gaia GPS

...a zřejmě i mnoho dalších, které již jsou mimo mou rozlišovací schopnost.

irs12

Ridesync není ale pouze o navigaci, ale také o zábavě. Logicky, systém vám nedovolí si za jízdy pouštět film (i když to vypadá že VLC Player by umět mohl), ale je kompatibilní s celou škálou interkomů a dotyková obrazovka vám zprostředkuje možnost menežovat hudbu, kterou si necháváte do interkomu posílat.

irs8

Ridesync (ať pod Carplay nebo Android Auto) umožňuje spravovat přehrávání muziky ve vaší knihovně hudby, ale také ze Spotify, Youtube Music, Deezer, Apple Music, Amazon Music, z Pandory, nebo z SoundCloudu. Dotyková obrazovka vám pak umožňuje volit alba, skladby, přeskakovat písničky či řešit hlasitost přehrávání.

irs3

SMSky za jízdy? Pouze s omezením. Ridesync dokáže pracovat se zprávami, které vám do něj (do vašeho mobilu) přijdou během vaší jízdy. Příchozí zpráva je notifikací, kterou si můžete nechat přehrát. Přehrát hlasově, protože podmínky systému neumožňují ztrátu vaší koncentrace, abyste si za jízdy začali číst text na displeji.

irs4

Text je tedy hlasově přehrán systémem, který nezná češtinu, takže "čenglicky". Takže vlastně do značné míry nepoužitelně. Což není ale chyba Ridesyncu, ale systémů Carplay a Andoid Auto jako takových a tudíž vlastní všem těmto zařízením postavených na tomto základě.

irs5

S Interphone Ridesync jsem najezdil něco přes 3000 kilometrů a zejména pro běžnou silniční navigaci je to bezproblémově funkční zařízení. Za tu dobu něco zažil, protože byl vystřídán na cca desítce strojů, jezdil námi po silnici i v těžším terénu. Pokud od něj nečekáte funkcionalitu mobilu, budete spokojeni. Ridesync je určen pro omezenou škálu činností, které umí velmi dobře a s cenou pod 6000 korun i poměrně levně.

Za zapůjčení zařízení Interphone Ridesync děkujeme společnosti FIXED.zone a.s.

+ automatická konektivita

+ kvalitní zpracování

+ vysoká odolnost vodě

+ jas displeje a živé barvy

+ široká škála možností montáže

 

- napájení kabelem, nikoliv přes piny

- čas náběhu systému až k navigaci

- 3x nám zařízení zamrzlo