Investcorp oficiálně prodal skupinu značek Dainese americké soukromé investiční společnosti za 630 milionů EUR. Co to pro značku může znamenat? Rozhodně prostor pro další rozvoj a vývoj týkající se bezpečnosti.

Podle prohlášení společnosti ze dne 11. března 2022 Investcorp dosáhl dohody o prodeji Dainese SpA s globální investiční firmou Carlyle Group. Částka za kterou byla značka prodána navíc znamená až pětinásobnou návratnost, za kterou Investcorp v lednu 2015 koupila 80% podíl Dainese SpA od zakladatele Lino Dainese. Americká The Carlyle Group je pak druhou největší soukromou akciovou společností na světě a může se pochlubit aktivy ve výši 276 miliard dolarů ve své správě. Orientovat by se chtěli především na trh v USA a Číně. Zda generální ředitel Dainese Cristiano Silei bude i nadále pokračovat ve své roli zatím ale není jasné.

Nový americký vlastník The Carlyle group se nyní snaží rozšířit distribuční síť přidáváním dalších značek do skupiny, kam teď patří i Dainese. Nedávno totiž Dainese koupilo italského výrobce bot TCX a přidala tak do skupiny další značku, jako je třeba výrobce helem AGV. To by mělo podpořit úsilí společnosti Dainese zvýšit bezpečnost jezdců na trati i mimo ni a věnovat se dalšímu vývoji oblečení pro airbagy. Podle posledních kroků Dainese je zřejmé že se bude chtít více obout i do cyklistického segmentu.

Pod vlastnictvím Investcorp značka zdvojnásobila své tržby až na 250 milionů EUR. Dainese se navíc transformovala a dnes patří mezi přední výrobce oblečení v motosportu. Přičemž Investcorp se nechal slyšet, že když do značky investovali, hledal Lino Dainese partnera, který bude sdílet jeho vášeň a ambici společnosti. Investcorp jeho přání naplnilo a umožnilo tak více než pětinásobný růst EBITDA, jinými slovy zisku před zdaněním a zajistili značce dobrou pozici pro úspěch i do budoucna.

Ivestocorp se dále nechal slyšet, že si přeje ve své misi na podporu výjimečných italských značek dále pokračovat, aby se tak mohli stát světovými lídry. Gucci, Riva Boats a Dainese jsou jedněmi z těch nejlepších v Itálii, kterým mohli být podporou a partnerem. Dá se čekat, že utržené peníze obratem investuje do další akvizice.