Husqvarna 901 Norden byla světu překvapivě představena a veletrhu EICMA v roce 2019. Jakkoliv je to již delší doba, stále probíhá její vývoj a testování. Dva testovací prototypy byly zachyceny německým časopisem Motorrad.

901 Norden je postaven na základu KTM 890 Adventure. Sdílí mnohé. Motor, rám a veliké množství podvozkových i plastových dílů. Společným jmenovatelem je palivová nádrž, která má nízkou položené objemové laloky po bocích motoru, aby palivo snižovalo těžiště stroje.

901 Norden byla zachycena ve dvou variantách. Podobně jako KTM, bude i Husqvarna zřejmě vydána ve dvou variantách. Prvně to bude silniční varianta s nízko uloženým rallyovým předním blatníkem a s nižšími dráhami odpružení.

Potom by to měla být offroadověji pojatá verze s vyšším předním blatníkem a s vyššími dráhami odpružení, pro větší endurový potenciál. Tedy analogie KTM 890 Adventure a 890 Adventure R. Na endurovější verzi můžeme vidět i nějaké další rozdíly, které mají přispět k vyšší ochraně stroje. Například - pod předními kotouči je instalována jejich ochrana proti poškození kotouče.

Na straně motoru se neočekávají žádné větší změny. Ten podává maximální výkon 105 koní a v nové generaci vyšší kroutící moment. Husqvarna 901 Norden bude mít svébytnou elektroniku, ke kterým bude jistě náležet plejáda jízdních režimů, bezpečnostní systémy ve formě náklonového ABS a kontroly trakce.

POSLEDNÍ SOUVISEJÍCÍ NOVINKY

A 901 Norden nebude sama. Již bylo zveřejněno, že přijde i cestovní enduro 501 Norden, která bude postavena na základě dvouválcového motoru KTM 490, který je aktuálně ve vývoji.