Brabus je světově znám jako ultimátní úpravce automobilů značky Mercedes Benz, Smart a Maybach. Již méně lidí ví, že se specializuje také na výkonostní úpravy lodních motorů a přes své pobočky upravuje třeba i jachty a také letadla. Zcela nové se pouští do úprav motocyklů, pro které si zvolil rakouskou značku KTM. Zcela nově tedy představuje svou novinku - Brabus 1300 R

Pozornému oku neujde, že základ motocyklu Brabus 1300 R spočívá v motocyklu KTM 1290 Super Duke R EVO. A dá se říci, že nezůstal na kameni kámen. Motocykl prošel kompletním redesignem. Brabus byl na chvilku zveřejněn na oficiálních stránkách KTM. Prezentace ale byla velmi rychle stažena a aktuálně je nedostupná. Dá se očekávat, že bude znovu zprovozněna 11. února 2022.

Brabus 1300 R je postaven z mnoha ručně vyráběných dílů, které kompletně pozměnily jeho design. Počínaje předním kulatým světlem, které pochází z motocyklu Husqvarna Norden 901, přes kompletní kolekci kapotážových dílů z karbonu až po Brabus specifická kola, která vycházejí z designu kol, které Brabus montuje na upravené automobily.

Motor se zdá být nezměněn - 1301-kubíkový V-twin by měl poskytovat výkon 180 koní, stejně jako poskytuje KTM 1290 Super Duke R EVO. Motor je zásobován zcela pozměněným karbonovým náporovým sáním, které jehož nasávací průduchy jsou umístěny v kapsách po boku předního světla. Jejich součástí jsou i přítlačné winglety pro zvýšení přítlaku na přední kolo při vyšších rychlostech. PASC spojka převodovka PANKL by také měly být stejné. Jiný je výfuk, s dvojitou výfukovou koncovkou, které jsou pokryty černým keramickým nástřikem. Nové sání a výfuk by nakonec s nějakým odladěným managementem mohly přinést nějaké ty koníky navíc. Kolik, zatím nevíme a budeme si muset počkat na oficiální představení.

Brabus 1300 R je postaven na podvozku WP APEX 48, který je elektronicky nastavitelný. Přední vidle jsou ukotveny do custom brýlí, které by měly oproti KTM přinést lepší chování za vyšších rychlostí a při intenzivním brždění. Na brýlích jsou umístěny řídítka, ovladače a LCD TFT panel, které vycházejí z KTM. Dá se předpokládat, že Brabus bude mít lehce upravený software v LCD, aby byla podpořena značka. Očividně se ale nezbavil loga KTM na spodku přístrojového panelu, stejně jako na víčku nádrže.

Brzdy zůstávají - na tom nejlepším co se dá v běžné obchodní síti nakoupit - na třmenech Brembo Stylema. Ty jsou navíc intenzivněji chlazeny karbonovými náfuky, které jsou používány v Super Duke RR.

Brabus 1300 R bude vyráběn ve dvou barevných odstínech - Magma Red a Signature Black. V každém odstínu bude vyrobenou pouze 77 kusů, což má vyznačovat rok vzniku značky Brabus - 1977.

Cena je prozatím neznámá, ale dá se očekávat že rozhodně nebude nízká. U značky Brabus se značně připlácí za exkluzivitu, což můžete i sami odhadnout podle toho, kolik automobilů Brabus během roku můžete zahlédnout.