Jakkoliv by někomu mohlo přijít sousloví "Royal Enfield" a "elektronika" poněkud legrační, je to čistá realita. Ani natolik jednoduchá motorka jakou Himalayan je se dnes bez ní neobejde a je tudíž objektem kontinuálního vývoje.

Nikoliv pouze letmým, ale i ostřížím okem si lze všimnout, že si mezi ročníkem 2022 a 2023 nelze všimnou žádných rozdílů. Veškeré inovace se letos udály uvnitř kabelových svazků a řídících jednotek. Royal Enfield implementoval do elektroniky systém CAN Bus, se kterým se můžeme po léta setkat u mnoha moderních motocyklů. CAN Bus tak umožní celkově zjednodušit kabeláž stroje a poskytnout řídící jednotce rychleji a přesněji informace o stavu stroje.

Vedle nové řídící jednotky má Himalayan pro rok 2023 také nový systém airboxu a škrtící klapky se vstřikováním, což by se mělo projevit v lepší ekonomice provozu. Inovovaný model jistě ocení příznivci jízdy mimo zpevněné komunikace. Nový systém ABS nově umožní zcela vypnout antiblokovací systém na zadním kole a dát tak Himalayanu nový rozměr offroadového ježdění.

 

Všechny specifikace Himalayanu pro rok 2023 zůstávají stejné. 191 kilogramů vážící stroj je poháněn vzduchem chlazeným jednoválcovým motorem o výkonu 24,5 koní, který disponuje 5-stupňovou převodovkou a celkově velmi jednoduchou a robustní konstrukcí.

POSLEDNÍ SOUVISEJÍCÍ NOVINKY

Zdvihy odpružení 200 milimetrů dávají stroji určitý potenciál pro výlet mimo asfalt a také pro svou velmi nízkou cenu a technickou jednoduchost je Himalayan častým a oblíbeným strojem příznivců jednoduchého životního stylu. Tomu přispívá taktéž tříletá celoevropská záruka a asistenční služba, pokud by majiteli vznikly na cestách nějaké technické potíže.