Během posledních pětí dní se mohou světová média přetrhnout se zprávou, že Husqvarna vrátí na trh maxi-supermoto Nuda 901, s motorem z KTM 890.

Husqvarna Nuda byla vyráběna v době, kdy tuto značku vlastnilo BMW, mezi lety 2012 a 2013. Vyrobilo se jich pouze několik tisíc kusů a tak se jedná o poměrně vzácný stroj. Její tvůrci dostali od BMW volnou ruku a tak vzali základ z BMW F800 GS a na rámu a motoru z tohoto stroje postavili maxisupermoto, které ve své době onu dobu trochu předběhlo.

Prvně si vzali na paškál motor, který namísto 63kW vyladili na 77kW (105 koní), zvýšili točivý moment motoru z 82 a 100Nm, vyrobili pro stroj jinou kyvnou vidlici a snížili jeho hmotnost. Lehká 17-palcová kola, tvrdší podvozek Sachs a nižší úhel řízení společně s agresivně naladěným motorem udělaly z motocyklu zábavného divočáka, který byl bohužel ve své době nedoceněn a brzy upadl v zapomnění.

Aktuálně rezonuje éterem, že KTM, pod kterou se nyní Husqvarna uhnízdila plánuje návrat Nudy, která by měla mít označení 901. Média se chytily sérií fotografií motocyklu KTM, které uveřejnil německý magazín Motorrad. Jejich jediným vodítkem, proč by se mělo jednat o Husqvarnu, bylo oblečení řidiče na jedné z nich.

Podle našeho názoru, Motorrad a ostatní média si neumí spočítat 1+1, protože je tomu právě 3 dny, kdy KTM oficiálně oznámila, že se 24. dubna 2023 chystá návrat KTM SMT, tedy modelu Supermoto-Touring, po jehož uvedení bude v nedaleké době následovat lehčí varianta SMR. Tedy nikoliv vybájená Husqvarna Nuda 901, ale budoucí KTM 890 SMR.

Napovídá tomu mnohé. Předně všudepřítomná oranžová barva, kterou na Husqvarně nikde nenajdeme. D8le přední světlo, které je v motocyklu naaranžované z endurového EXC, aby tam alespoň něco bylo a ... za ním se skrývá typický plast, do kterého se vkládá přední světlo ve stylu KTM 890 Duke.

 

POSLEDNÍ SOUVISEJÍCÍ NOVINKY

Nakonec napovídá i motor, který nemá boční víčka Husqvarna, ovšem typická víčka KTM s oranžovým nápisem KTM. V garáži s nápisem Supermoto je u KTM poněkud smutno. Aktuálně tam stojí pouze KTM 450 SMR. Další a nové supermoto tam budou pouze druhým motárdem, co bude možné u oranžové stáje koupit.