U Ducati mohou slavit a to rovnou nadvakrát. Jednak díky silně inovovanému Scrambleru Next-Gen Freedom, za druhé díky rekordním miliardovým tržbám, poprvé v historii značky.

Začneme novým Scramblerem. Možná by se mohlo na první pohled zdát, že změn je pomálu. A opravdu, na první pohled by jeden změn pohledal. O to více se jich událo pod "kapotami". Nový Scrambler přijde tradičně s modely Icon, Full Throttle a Nightshift. A rovnou v devíti barevných variantách. Tři základní, 62 Yellow, Thrilling Black a Ducati Red doplní dalších šest příplatkových barevných variant, které je možné si doobjednat coby příslušenství. To je to, co je vidět.

Další zřetelně viditelný posun se odehrává přímo před řidičem, kterému se nově nabízí namísto jednoduchého LCD panelu moderní plnobarevný TFT přístrojový panel. Jeho prostřednictvím bude moct jezdec volit jízdní režimy motoru, či kontrolu trakce.

Nové Scramblery jsou vybaveny zcela revidovaným systémem řízení plynu pomocí elektronického ride-by-wire. A jako příplatkové příslušenství je nyní možné si objednat řadící quickshifter. Přes uvedené změny se Ducati podařilo snížit hmotnost motocyklu o 4 kilogramy a to zejména na vrchu motocyklu. Stroj tak má o něco níže těžiště, což se dobře promítá do celkové ovladatelnosti. Přes implementaci některých moderních prvků elektronické výbavy tak zůstává Scrambler jednoduchým motocyklem, se samozřejmou ovladatelností, se vzduchem chlazeným motorem, celkově si zachovávající klasické tvary motocyklů.

POSLEDNÍ SOUVISEJÍCÍ NOVINKY

Současně s novým Scramblerem, kterých značka dodala více než 100 tisíc, Ducati oslavuje velmi dobré hospodářské výsledky, kdy za loňský rok prodala téměř 62 tis. motocyklů. Připsala si nárůst prodejů o 3,6% a dosáhla tržeb ve výši 1089 milionů €, tedy 1,089 miliardy €. Ducati se dobře daří i co se týče zdraví firmy. Dosáhla ziskovosti na úrovni 10% a hrubý zisk hlásí ve výši 109 milionů €. A to je oproti roku 2021 masivní nárůst zisku o celých 77%. A to i přesto, že investuje ohromné prostředky do závodů MotoGP a WorldSBK.