Po éře café racerů a scramblerů se zřejmě chystá období retro supersportů. Výrobci s nimi již počítají, viz například Yamaha XSR 900GP, nebo nedávno představený koncept Ducati CR24I. CFMOTO nechce stát opodál a tak ukázalo model VOOM 500SR.

Příjemné je, že retro či neo-retro supersporty nejsou jeden jak druhý, což se například u scramblerů ne vždy dalo říct. CFMOTO využilo již hotové platformy 500SR, která byla úzké veřejnosti představena v září 2023.

cv3

CFMOTO 500SR je osazeno (dle výrobce) inovativním čtyřválcovým motorem, který již dle názvu napovídá, by měl mít objem kolem 500 kubíků. U něj se očekává výkon kolem 80 koňských sil.

cv4

VOOM vystupuje z řady neotřelým vzhledem díky dvěma kulatým otvorům v kapotáži, které slouží jako náporové sání vzduchu do motoru. Otvory jsou lemovány LED kroužky denního svícení, přičemž hlavní světla jsou níže pod nimi, v hloubi přední kapotáže.

cv2

Přední kolo je bržděno dvema plovoucími kotouči o průměru 300 milimetrů, prostřednictvím dvou radiálně ukotvených třmenů J.Juan, stejných jaké používá u svého cestovního endura 800MT. Zadní kolo brzdí jednopístkový třmen stejné značky.

POSLEDNÍ SOUVISEJÍCÍ NOVINKY

Víc informací o modelu VOOM 500SR nemáme. Můžeme se ale domnívat, že se jedná pouze o jeden z typů řady 500SR, která má právě tyto neo-retro tvary. A že vedle něj bude koexistovat ještě supersport se zcela moderním kabátkem.

cv1

 Nakonec nejdůležitější informací pro nás je ta, že se vůbec netuší, jestli bude VOOM vůbec homologován pro Evropu. Ve větru letí šuškanda, že by se měl prodávat pouze v Číně.