Aktuální indická Jawa 42 velmi silně čerpá design z historických vazeb. Zdá se, že tato fáze je již vyčerpána a Classic Legends hodlá postoupit o krůček dál a nabídnou omlazenou verzi, která se odtrhne od šedesát let staré klasiky.

Na internetu si dnes člověk nemůže být jistý vůbec ničím. Viz například úvodní obrázek klasického V-twinu, který je z rukou AI, ačkoliv to není zcela očividné. Realita je taková, že existuje pouze níže uvedená silueta, která by měla nastínit budoucí vzhled příštího modelového ročníku.

j4225

Co je zcela jasné, protože to bylo již ohlášeno, že Jawa 42 použije v nové verzi silnější motor o objemu 337 ccm, který stroji přinese 22kW, tedy o 30% více výkonu. Nová 42 by měla využít nového rámu čtyřtaktní Jawy 350 (u nás se neprodává), který má o 79 milimetrů větší rozvor kol, o 25 milimetrů vyšší sedačku a také o 2 kilogramy vyšší hmotnost.

Nádrž by měla být nižší, sedačka jezdce plošší a vyšší, a zdá se, že jezdec by měl na motocyklu zaujmout výrazně sportovnější siluetu. Lze si povšimnout, že zadní blinkry budou nově posazeny níže k SPZ, také stejně jako má (u nás neprodávaná) Jawa 350. A výfuky budou posazeny více nahoru.

Oficiálně by měla být nová Jawa 42 pro rok 2025 oznámena v průběhu tohoto týdne. Otázka visí nad osudem oné "staré" 42. Je totiž dost dobře možné, že ta nová bude mít přídomek Sport a obě čtyřicet dvojky budou spolu na trhu koexistovat.