Ducati Desmo450MX je oficiálně sice pořád jen prototyp, to ji ovšem nebránilo nastoupit do ostrých závodů. A v nich vítězila, vítězila, až vyhrála italský motokrosový šampionát MX1.

Závodní sezóna byla napínavá, zejména proto, že hned v prvním závodě sezóny Ducati opanovala stupně vítězů. V následujících závodech se Ducati pravidelně umisťovala na horních příčkách, což Alessandro Lupinovi nakonec vyneslo celkové vítězství v šampionátu a jeho celkový devátý mistrovský titul.

duds1

Podle jeho slov se na motoru Ducati celý rok intenzivně pracovalo a Lupino si pochvaluje silné zaujetí celého závodního týmu a vášeň, kterou tým do závodů přinesl. Byl to pro něj velmi zajímavý rok, nejen kvůli titulu, ale hlavně kvůli tomu, že stál za vývojem motocyklu coby testovací jezdec.

duds2

Žezlo testovacího jezdce modelu Deso450 MX do příštího roku odevzdává Jeremy Seewerovi a Lupino se bude od nové sezóny věnovat vývoji motoru 250 ccm, který od Nového roku nastoupí do šampionátu MX2.

duds3

Lupino a celá Ducati považuje vývoj motocyklu Ducati Desmo450 MX za dokončený a tento motocykl se na jaře 2025 dostane do nabídky výrobce. Objednání bude možné cca na konci prvního čtvrtletí 2025 a první motocykly by se měly k zákazníkům dostat počátkem léta 2025. Podobným vývojem má projít 250 ccm varianta. Ta by se měla dostat do prodeje na konci jara 2026.

POSLEDNÍ SOUVISEJÍCÍ NOVINKY

Bude zajímavé sledovat vývoj let následujících. Do motokrosové kategorie nastoupily hned nové značky. Je to jednak zmíněná Ducati, je to ale i Triumph, který dovyvinul motokrosový motocykl stejné kategorie. Už se těšíe až se tyto nové stroje utkají kolo na kolo a ukáže se kdo k vývoji přistoupil lépe.