Yamaha jde ve stopách svých konkurentů, kteří také zjistili, že spartánská výbava není v dnešní době všechno. Proto pro rok 2023 inovuje o barevné LCD displeje, mobilní konektivitu a přináší i evoluci v elektronice.

Přitom je stávájící Ténéré 700 poměrně dobře se prodávající stroj. Yamaha hlásí více než 40 tisíc prodaných kusů. Zajisté k tomu pomohli ambasadoři značky, jako třeba Pol Tarrés, který s T700 absolvoval část závodu Erzberg Rodeo, ve kterém "pojezdil" mnoho jezdců na lehkých dvoutaktech. Nebo Alessandro Botturi, který s T700 vyhrál Tuniskou rally.

Přesto všechno má Ténéré 700 další potenciál a to zejména u moderněji smýšlejících zákazníků, kterým mohly chybět některé modernější vlastnosti. Ti nově dostanou před oči barevný 5-palcový TFT přístrojový panel, který se dříve objevil ve vrcholném modelu World Raid. Nový LCD bude již standardní výbavou a umožňuje připojit mobilní telefon. Displej nabídne dva vizuální motivy. První motiv "Průzkumník" je zamýšlen pro offroad jízdu, kdy je jeho nosným grafickým prvkem otáčkoměr, díky kterému si bude moct jezdec lépe hlídat oblast vysokého točivého momentu.

Druhý motiv je "Ulice" pro běžné silniční cestování. Oba styly obrazovek mají přehledné uspořádání se snadno čitelnými ikonami a výstražnými kontrolkami, které jezdci umožňují soustředit se na silnici nebo trať před sebou.

Zůstat v kontaktu s okolím je nyní pro jezdce Ténéré ještě snazší, protože modely 2023 jsou vybaveny komunikační řídicí jednotkou (CCU), která umožňuje připojení chytrého telefonu. Pro aktivaci konektivity je nejprve nutné chytrý telefon jezdce propojit s motocyklem přes Bluetooth® pomocí bezplatné aplikace Yamaha MyRide. Jakmile majitel svůj chytrý telefon propojí, budou se na novém 5palcovém TFT displeji zobrazovat upozornění na příchozí hovory, e-maily a textové zprávy a prostřednictvím aplikace může sledovat klíčové parametry motocyklu. Pokud je systém odpovídajícím způsobem nastaven, může jezdce také upozornit na jakýkoli technický problém, který lze u modelu Ténéré detekovat, a e-mailem odeslat oznámení prodejci motocyklů nebo jinému kontaktu, který jezdec určil.

Aplikace MyRide nabízí také mnoho dalších užitečných funkcí včetně sledování všech klíčových parametrů motocyklu, sledování projeté trasy, zaznamenávání ujeté vzdálenosti, zrychlení, maximální rychlosti, změn nadmořské výšky a mnoha dalších. Údaje lze sdílet na sociálních sítích a porovnávat a probírat je s ostatními jezdci Yamaha Adventure na některém z mnoha internetových fór a specializovaných skupin na sociálních sítích.

POSLEDNÍ SOUVISEJÍCÍ NOVINKY

Nový je i systém ABS, který byl v předchozích modelech buďto pouze zapnut, nebo vypnut. Nově nastavené ABS získává další režim - "enduro ABS", kdy bude možné antiblokovací funkci vypnout jen pro zadní kolo. Nově mají Ténéré 700 připravenou kabeláž pro řadící quickshifter, který se tak nově objeví v nabídce příplatkové výbavy. Dále Yamha nabídne pro modelový rok 2023 revidované drobnosti, jako je zesílená páčka přední brzdy, která by mohla lépe vydržet občasné odložení stroje. Všechny Ténérky dostanou LED blinkry coby základní výbavu a klasická kulatá "cigaretová" zásuvka byla vyměněna za moderní USB konektor.