19. ledna 2023 slaví Harley Davidson své 120 výročí. K němu si připravil 6 limitovaných modelů v Anniversary edici.

Do prodejen tedy míří:

  • HD Ultra Limited Anniversary
  • HD Tri Glide Ultra Anniversary

  • HD Street Glide Special Anniversary (Black Trim)
  • HD Fat Boy 114 Anniversary
  • HD Herritage Classic 114 Anniversary (Chrome Trim)
  • HD Road Glide Special Anniversary (Black Trim)
  • HD CVO Road Glide Limited

 

A to není vše. Pro rok 2023 hlásí americký výrobce návrat modelu Breakout, Road Glide 3 Trike, modelu Nighster Special a nově stylizovaný Freewheeler. Zkusíme si vypíchnout několik extra zajímavostí.

Anniversary Special

Všechny motocykly této výroční edice přijíždějí ve speciální barvě Heirloom Red, v hlubokém lesklém laku. Na bočních panelech můžeme najít zvýrazňující rudé proužky, v jejich spodní části zase tmavší odstín barvy nazývané Midnight Crimson Fade. Speciálně CVO Road Glide dostala odlišné zbarvení odkazující do padesátých let minulého století, černou barvu oddělenou zlatými proužky od červené Heirloom Red, v kombinaci s temnější Midnight Crimson Fade.

Návrat Breakouta

Breakout přijde jak do USA, tak do Evropy, tak jak jsme ho znali. Dlouhého a nízkého, se zadní 240-tkou pneumatikou. Bude představovat moderní chopper, který toho nabídne tak málo, že nezbyde nic jiného než čistý jízdní zážitek. Poslední verze z roku 2018 byla celá řčerná. Nový model navrátí to co chopperům sluší nejvíce - chromované prvky. Přesto bude černá barva stále dominantní - na rámu, na kolech, v sedačkách i na samotné nádrži.

Přesto na něm najdeme mnoho chromovaných prvků, včetně černo-chromových kol s 26 paprsky. Najdeme na něm velikou nádrž, která je značně větší než byla u posledního Breakouta. Srdcem motocyklu bude motor Milwaukee-Eight o objemu 117 palců. A nakonec bude v nabídce ve třech barevných kombinacích, černý, šedý a oranžový.

Kontrola trakce skrze celou nabídku

HD nestojí stranou a jeho motory s mamutím točivým momentem si o kontrolu trakce vyloženě říkají. Elektronickou kontrolu trakce tak standardně dostanou i Fat Bob, Fat Boy, Low Rider S a Breakout.

Road Glide 3

Překvapením v nabídce je nová Rod Glide 3. Motocykl ovšem nebude k mání celosvětově a zdá se, že do Evropy se nepodívá. Dá se usuzovat že z důvodů emisních norem. A možná také z důvodu, že v Evropě se Road Glide Trike koupit již dá - v Evropě jsou úpravci, kteří je již zakázkově umí postavit.

Technicky bude Road Glide 3 postavena na základu jednostopé Glajdy - s motorem Milwaukee-Eight 114. Bude v nabídce ve třech barevných kombinacích Vivid Black, Gray Haze a Billiard Blue.

Nightster Special

Jeden z mála modelů, ve kterém můžeme najít nejnovější motor Revolution Max, s objemem 975 ccm. Nightster Special je model do značné míry stavěn dle vkusu mladých evropanů. Moderní motor doplňují další moderní fičurky, jako je TFT přístrojový panel, jízdní režimy motoru a kontrola trakce. Původní Nightster zůstává a Special bude stát po jeho boku. Standardně bude osazen sedačkou spolujezdce a také třeba malým flyscreenem kolem předního světla.

Bude nabízen ve třech barevných variantách, Vivid Black, Industrial Yellow a Denim Blue.

Freewheeler Trike

Aby nebylo všem tříkolkám konec, je tady inovovaný Freewheeler pro rok 2023. Zadní část přední lampy, rám, vršek palivové nádrže, řídítka, svody, motor, stupačky a i řadička se zadní brzdou - všechno dostalo matnou černou barvu.

Zadní kola jsou 18-palcová, oproti loňským patnáctkám. Přední kolo zůstává 19-palcové.

A na konec se můžete podívat na moc hezké video, kterým Harley Davidson oslavuje své krásné jubileum