Po roční odmlce se na milánském výstavišti uskutečnil veletrh motocyklů, výbavy a příslušenství EICMA. Letos ho navštívilo téměř 350 tisíc návštěvníků.

Jakkoliv je svět do jisté míry seškrcen omezeními, do Milána si našly cestu statisíce dychtivých motorkářů. EICMA dostala nastaveny od italských úřadů restrikce ve formě maximálního počtu osob v areálu a stoprocentní kontrolu všech návštěvníků. Stačilo předložit jakýkoliv doklad o tom, že jste otestován, očkován, nebo jste prodělal aktuální nákazu. I přes tato omezení navštívilo výstavu 342 644 návštěvníků.

Letošní výstava byla prostorově menší a uskutečnila se "pouze na rozloze 280 000 čtverečních metrů". Což je reálně asi o 1/4 menší rozloha, než byla v roce 2019. Mezi vystavujícími chybělo BMW, chyběla KTM, Husqvarna a Gasgas, Harley Davidson, Indian a také dokonce Ducati. Tyto firmy mohou nyní litovat, že uvedení svých modelů nechaly jen na online svět, protože a popravdě, nikomu na EICMA nechyběly. Vystavovatelé kteří se zúčastnili přinesli totiž tolik novinek, že se bylo stále na co dívat.

Až si pak budou napříště stěžovat, jak je drtí čínská konkurence, mohou se zpětně podívat na EICMA 2021, kolik se zúčastnilo čínských výrobců, kolik motocyklů přivezli a jak se před veřejností prezentovali. A lze říci, že jejich stánky si nic nezadaly se stánky renomovaných zavedených značek.

EICMA hlásí, že mimo návštěvníků z řad veřejnosti ji navštívilo 5127 novinářů a mediálních influencerů a 28841 registrovaných profesionálu z oboru. Oproti roku 2019, který byl za 78 let konání veletrhu rekordní, veletrh navštívila ovšem sotva polovina návštěvníků. V roce 2019 totiž EICMA hlásila číslo téměř 800 tisíc. I tak ale, téměř 350 tisíc odhodlaných milovníků jedné stopy je v dnešní době výborný výsledek.

Budeme se tedy těšit na příští rok, kdy se 79 ročník EICMA bude konat ve dnech 8-13 listopadu 2022.