Vrabci štěbetají, že Benelli chystá dvě nová Tornada. 650-tka přijde s řadovým čtyřválcem a zaplní tak mezeru, kterou po sobě zanechala většina japonských značek. Pro milovníky středněobjemových čtyřválců tak přijde k Hondě CBR650R další alternativa.

Vzhledem k tomu, že Benelli nadále roste a vyvíjí se pod bezpečným deštníkem čínské QJ Motor, návrat Tornada a TnT se zdá přinejmenším rozumný a očekávaný. Prostřednictvím QJ v Číně byly vydány tři návrhy, které nám ukazují, jak budou tyto nové modely Benelli vypadat, aniž by je doprovázely technické informace.

Ale už jen jejich jména říkají mnohé. Nejprve tu máme Tornado 650 se čtyřválcovým řadovým motorem Benelli, který se do Evropy kvůli emisním specifikacím aktuálně nedodává, i když jeho základ se pod logem QJ Motor prodává, například v supersportu QJ SRK600 RR. Spekuluje se, že jeho refresh, přinášející splnění emisní normy Euro 5 přinese možnost vývozu na Západ. Při objemu 628 ccm dává tento motor výkon 60kW (82 koní). Případně by mohl do nového Tornada 650 dát rovnou svůj nový motor o objemu 693 ccm, který dává výkon 76 koní a byl by například přímým konkurentem výše zmíněné Hondě.

Pak tu máme dvojčata Tornado 550 a TnT 550, kde vidíme osazení dvouválcového motoru 554 ccm, který nově bude pohánět nové generace Leoncino, TRK a některých dalších modelů, včetně připravované MV Agusty Lucky Explorer 5.5. Momentálně se nám tento motor v Evropě neprodává, protože Benelli trvá na známém dvouválci o objemu 500 kubíků, ale logicky nelze tuto novou generaci dvouválce se zvýšeným objemem vyrobit pouze pro asijské trhy. Takže očekáváme, že v blízké budoucnosti uvidíme nové 550 v Evropě – dokonce se stejným jmenovitým výkonem (47 k), takže nevyjdou z rámce A2. A nebo i se svým původním výkonem - 37,5kW a Benelli bude prodávat stroje s plným výkonem, i se sníženým na 35kW.

POSLEDNÍ SOUVISEJÍCÍ NOVINKY

Dokud tyto tři motocykly existují pouze jako návrhy, těžko bychom mohli odhadnout, kdy se očekává, že se dostanou do výroby, nicméně skutečnost, že QJ zjevně udělala ten hluk s zveřejněním návrhů na čínských sociálních sítích (pokud jde o jejich původ), pak naznačuje záměr je brzy implementovat.