Jak jsme nedávno psali v článku Yamaha po sérii neúspěchů rezignuje na Dakar, Yamaha bere své želízko z ohně ve formě cestovního endura Ténéré 700, aby s ním mohla závodit do Dakaru.

A jak říkal Tomáš Tomeček, že "Dakar je jen jeden", tak přitakává i Yamaha. A aby si měla s kým poměřit pindíka, vyrazí do Dakaru rovnou coby účastník závodu Africa Eco Race, která se pojede v říjnu letošního roku. Yamaha přijede s kompletním týmem Yamaha Ténéré World Raid, který z části využije zázemí patřící jezdcům v Rally Dakar, která se jezdí již několik let v Saudské Arábii. Zcela nově složený tým specialistů povede zkušený rallyový závodník Manuel Lucchese.

12-etapový závod, který startuje v Monacu a končí u růžového jezera v senegalském Dakaru pojede za Yamahu World Raid tým Pol Tarrés a Alessandro Botturi. Je jasné, že motocykly Yamaha World Rally Raid použité pro Africa Eco Race budou do značné míry odlišné od svých civilních verzí, ale i tak jejich účast v takto prestižním závodě přinese Yamaze hodnotné marketingové body. Botturi a Tarres se chopí této jedinečné výzvy na strojích vycházejících z nově představeného modelu Ténéré 700 World Raid, ale dále upravených společností Yamaha přidáním specializovaných dílů GYTR, jako je větší palivová nádrž a odpružení KYB, aby lépe zvládaly extrémní požadavky závodu rallye.

Tým a motorka jsou tak docela nové. Jezdci naproti tomu už za sebou mají působivou kariéru. Botturi vstupuje do závodu Africa Eco Race 2022 poté, co vyhrál předchozí dva ročníky v letech 2019 a 2020, přičemž tento 46letý Ital byl také šampionem Mezinárodní motocyklové šestidenní v letech 2005 a 2007 a závodil i na mistrovství světa enduro a v mnoha Rallye Dakar.

Jeho týmový kolega Tarres šel podobnou cestou, jezdil trialové závody, než přešel do mistrovství světa enduro. Tento 27letý Španěl je známý tím, že na své motorce Yamaha Ténéré 700 zvládá jedny z nejnáročnějších enduro výzev na světě, a proslavil se také svými videi „Seeker“ na YouTube, ve kterých téměř popírá gravitaci.

POSLEDNÍ SOUVISEJÍCÍ NOVINKY

Tým Yamaha Ténéré World Raid se připraví na závod AER tím, že se ve dnech 21. až 29. dubna zúčastní turnaje Tunisian Desert Challenge, který má osm etap a představuje více než 2 700 km. Je to první důležitý krok v přípravě motocyklů a jezdců, aby se následně mohly zhostit výzvy Africa Eco Race.