BMW prezentuje svoji novou verzi nahatého roadsteru M 1000 R. Motor, který vychází ze superbike M 1000 RR přidává oproti standardní verzi S 1000 R 45 koní.

210 koní na 199 kilogramů hmotnosti, to zní dobře a to nemusíte být ani kdovíjací odborníci. A to se bavíme o motocyklu s plnou nádrží a s novými kapotážními prvky, jako jsou třeba přítlačné winglety.

Stroj pohání řadový čtyřválcový agregát o objemu 999 kubíků, který sice vychází ze superbike S 1000 RR, ovšem pro modelový ročník 2023 byl dodatečně modifikován. Maximální výkon 210 koní dosahuje při 13750 otáčkách, maximální točivý moment 113 Nm v 11000 otáčkách. Maximální rychlosti dosahuje ve 14600 otáčkách a majitel si užije ještě většího pocitu síly i díky o dva zuby větší zadní řetězové rozetě, která má nyní 47 zubů.

Nové přítlačné winglety na kapotáži přidávají na přední kolo přítlak 11 kilogramů při 220 km/h. Tomu dopomáhá i malý přítlačný deflektor nad předním světlem. Rám motocyklu je hliníkový a stojí na podvozku, který tvoří plně nastavitelné tlumiče. Vpředu jsou to 45-milimetrové USD vidle Marzocchi umožňující nastavit předpětí pružin, útlum i odskok kola. Podobně je tomu zadní odpružení, které taktéž dodalo Marzocchi. To vše pomocí semiaktivního elektronického systému podvozku DDC. Nesmí chybět ani tlumič řízení, který je umístěn pod předním světlem.

Přední kolo motocyklu je bržděno zákázkovými čtyřpístkovými třmeny, které jsou pro M-edici eloxovány do modré barvy a nesmí jim chybět M-kové logo. Zakusují se do dvou 320-milimetrových plovoucích kotoučů s černě eloxovanými unašeči. Zadní kolo je bržděno dvoupístkovým třmenem Brembo, také eloxovaným do modré barvy. V základu má M 1000 R hliníková kola, která bude možné vyměnit za karbonová coby příplatková výbava.

Řidič má v rukou širší řídítka, než jsou u standardního modelu, která jsou taktéž eloxována do černé barvy. Před sebou má 6,5-placový TFT přístrojový panel, který reportuje všechny informace a skrze který je možné si nastavit jeden ze čtyřech jízdních režimů.

Nové BMW M 1000 R bude dodáváno ve dvou barevných kombinacích. Jednak v černé barvě Blackstorm Metalic a také v M-kové trikolóře, jako je na uvedených fotografiích.

POSLEDNÍ SOUVISEJÍCÍ NOVINKY

Cena motocyklu začíná na 22850 €. Začíná proto, že stroje je možné si nad rámec bohaté standardní výbavy dovybavit rozsáhlou kolekcí doplňků, jako například již výše zmíněná karbonová kola. Ale také karbonový kryt řetězu, kryt airboxu, karbonové blatníky a mnoho dalších vymazlených dílů.