Jakkoliv se Triumphu s výrobou v Thajsku daří a za rok 2021 hlásil nárůst prodejů, který přesáhl 80 tisíc motocyklů, naráží na materiálové a logistické trable, které by mohly vyústit ve ztrátu tržního podílu.

Proto činí kroky, které mají vést k opětovnému nabírání zaměstnanců doma v anglickém Hinckley. Triumph je nepříjemně zaskočen vývojem na trzích s komoditami a také dramaticky vyšší přepravní náklady z Asie do Evropy nepřináší kýžené úspory, které měly v počátku stěhování výroby do Thajska přijít. Úspory přišly, ovšem nedlouho před tím, než se dramaticky (až desetinásobně) zvedla cena kontejnerové přepravy. K tomu se aktuálně přidávají obtíže se sháněním základních komodit pro výrobu, ocelí počínaje a gumou konče.

Triumph od konce roku 2019 postupně utlumoval domácí výrobu a ve své mateřské továrně si ponechal montáž pouze motocyklů specifických, limitovaných, továrně vyšperkované kousky TFC a zejména vývoj. Aktuálně se v Anglii vyrábí pouhých nějakých 6% produkce Triumphu, což by se mělo opět změnit. Rozhodně to neznamená, že by se měl Triumph opět kompletně stěhovat. Továrna v thajském Chon Buri pojede dál a Triumph bude diverzifikovat výrobu mezi dvěma kontinenty.

Triumph nově nabírá 100 zaměstnanců a rozšiřuje administrativní část své hlavní budovy o další dvě patra. V nich by mělo být rozšířené zázemí pro nové zaměstnance a současně by se do nich mělo rozšířit oddělení vývoje. Můžeme se dále domnívat proč tomu tak je. Jedna z hypotéz je, že kapacita tří továren v Thajsku je na svém vrcholu. Jeho hlavní továrna v Chon Buri se navíc nemá kam rozšiřovat, kdežto v rodném Hinckley má na sever od fabriky nekonečné lány luk a polí. Nehledě na to, že anglická továrna má sama o sobě výrobní potenciál na nějakých 40 tis motocyklů ročně.

Triumph má nakročeno k dalšímu produkčnímu a prodejnímu rekordu, takže se mu budou výrobní prostory a kapacity hodit. Prozatím to vypadá tak, že by se do Anglie měla vrátit produkce řad Tiger 1200 a Speed Triple 1200. A v budoucnu možná i dalších prémiových motocyklů.

POSLEDNÍ SOUVISEJÍCÍ NOVINKY