Sešel se rok s rokem a po světě se nám opět ozývají zvěsti o menším sourozenci cruiseru BMW R18 - BMW R12. Tentokrát si svou trošku do mlýna přidalo i samotné BMW.

V březnu loňského roku jsme psali o nepotvrzených zvěstech o tom, že BMW připravuje menšího cruisera R12, který bude postaven na základě motoru BMW boxer o objemu 1170 ccm, který můžeme aktuálně vidět v motocyklech BMW NineT. BMW k tomu přidalo svou trochu, protože si registrovalo ochrannou známku R12 a tím oživilo spekulace o brzkém vydání tohoto motocyklu.

Můžeme si zaspekulovat o paralele BMW R18. Tento motocykl byl uveden na veřejnost na výstavě Villa d'Este v roce 2019. Necelé dva roky poté, co si BMW zaregistrovalo ochrannou známku R18. Známka R12 byla registrována na konci roku 2021 a touto optikou bychom se mohli dočkat cruiseru BMW R12 na podzim roku 2023. 

Motor R9T, který se montuje do NineT byl u BMW předesignován. Má inovovanou hlavu válců, lepší mazání, chlazení a nové výfuky... aby splnil normu Euro 5. Ke splnění byl obětován pouhý jeden kůň výkonu a tak namísto 110 jich má jen 109 při 7250 otáčkách. Kroutící moment zůstal zachován a je stále na úrovni 116 Nm. Dá se očekávat, že BMW by mohlo o několik koní snížit maximální výkon, aby posunulo točivý moment do nižších otáček. A zároveň nastavit otáčkový limit o pár tisíc otáček dolů, aby R12 nedosahovalo vyššího výkonu než R18. Necháme se překvapit

POSLEDNÍ SOUVISEJÍCÍ NOVINKY

Nové, možná budoucí BMW R12 by se tak mohlo stát alternativou k novému Sportsteru od HD, nebo k "malému" Indianu Scout. Společným jmenovatelem by mohl být podobný objem a počet válců, jakkoliv BMW by si mohlo zachovat nekomplikované vzduchové chlazení válců.