Ducati  zahajuje výrobu modelu Multistrada V4 s radarovým systémem Bosch.

Ducati oznámila, že výroba Multistrady V4 již začala v jejich továrně v Bologni. Zároveň tvrdí, že jejich cestovní motorka bude mít jako první na světě přední i zadní radarovou technologii. Tuto stejnou technologii plánuje a testuje KTM i BMW a zdá se, že je Ducati předběhla.

Ducati také potvrdila, že Multistrada bude vybavena novým lehkým a kompaktním motorem V4. Informuje nás o tom, že nový 170-koňový motor v objemem válců 1158 ccm je určen pro cestování, aniž by zanedbával emoce a sportovnost motocyklu. Stroj bude mít rekordně dlouhé servisní intervaly. A to 60 tis kilometrů!.
Tento model má bez problémů najíždět mnoho kilometrů, daleko více než Panigale V4 nebo Streetfighter V4. Také nebude nutné absolvovat tak často servisní kontrolu, což bude mít u cestovního stroje značnou výhodu.



Načasování oznámení je poněkud zvláštní, vzhledem k tomu, že Ducati je uprostřed čtyřdílné upoutávky na Multistradu V4, na které ani ještě nebyla zmíněna radarová technologie.
Ducati oznámila že na radarovém systému pracuje již od roku 2018. Radarový systém Bosch užívá radarové jednotky vpředu a vzadu motocyklu. Umožňuje funkci adaptivního tempomatu a detekci mrtvého úhlu.
Tyto systémy jsou nyní běžnou součástí automobilů, nyní jsou přizpůsobeny také motocyklům. U Multistrady bude funkce adaptivního tempomatu fungovat v rozmezí 30-160 km/h.



Každá radarová jednotka váží okolo 190 gramů a velikost odpovídá zhruba kameře GoPro. Přední radarová jednotka (umístěná pod předním světlem Multistrady V4) čte provoz na silnici a automaticky upravuje zrychlení a brždění tak, aby udržovala tempomatem přednastavenou rychlost při jízdě rychlostí 30 až 160 km/h. Změny rychlosti budou postupné a nebudou náhlé, aby řidič mohl stroj ovládat dle své potřeby.



Zadní radar bude monitorovat mrtvé úhly a upozorňovat řidiče před vozidly jedoucí vysokou rychlostí za ním.

Ducati není jediná společnost, jež chce zavést radarový systém. BMW oznámilo v červnu, že na budoucích modelech také uvidíme radarový systém Bosch. To oznámila i KTM v roce 2018.
BMW ani KTM prozatím neohlásily nový model užívající přední a zadní radarový systém. Obě společnosti, ale oznámily, že technologii představí na svých motocyklech  již tento rok.

POSLEDNÍ SOUVISEJÍCÍ NOVINKY

Ducati oznámila, že 2021 Multistrada V4 bude představena čtvrtého listopadu a prodej bude zahájen 15. litopadu. Podrobnosti ohledně motoru a podrobnější technické informace budou oznámeny v nejbližších dnech.