Slovní spojení "vyrobeno v Číně" už dnes nezní nikterak hanebně. Většina zavedených značek již svou výrobu na asijský kontinent přesunula minimálně částečně a tak není divu, že Benelli přichází s novou čtyřstovkou zcela vyrobenou v Číně v její mateřské společnosti Qianjiang. Vývoj a design se ale stále provádí v Itálii, což je funkční spolupráce obou kontinentů ověřená u několika výrobců.

Přezdívka Tornado je společně s Benelli tradičně používána u sportovních modelů a tak není divu, že se nová sportovní čtyřstovka pyšní tímto jménem. Tento plně kapotovaný sportovní motocykl se může pochlubit motorem o objemu 400 ccm, který by měl oslovit především jezdce v zemích, kde jsou objemy 400 ccm považovány za prémiové možnosti, nebo tam kde licenční omezení omezují větší motory.

Ačkoli by pro Benelli dávalo jistě větší smysl přejmout stávající dvouválcový motor o objemu 400 ccm od Qianjiang, nebo QJ motor, tak Tornado i tak přichází s čerstvě postaveným motorem, který dle předběžných informací produkuje 48 koňských sil při 10 000 ot./min., což z něj dělá aktuálně nejvýkonnější dvouválec v dostupné řadě QJ čtyřstovek.

Tornado 402 vybaven jednostrannou hliníkovou kyvkou, ocelovým trubkovým rámem s nenastavitelnými USD vidlicemi vpředu a nastavitelným zadním tlumičem, obojí od Marzocchi. Vpředu pak najdeme dva 300 mm kotouče a 250 mm kotouč vzadu s brzdiči značky Nissin společně s ABS.

POSLEDNÍ SOUVISEJÍCÍ NOVINKY

Jedním ze zajímavých technologických rysů Tornada 402 je vestavěná palubní kamera, která zaznamenává dopravní podmínky a je zabudovaná vpředu pod plexisklem. Záznam lze nahrát do chytrého telefonu pomocí aplikace a ten se pak automaticky uloží. Tato funkce může být užitečná nejen pro dokumentaci vašich jízd, ale také pro bezpečnost, nebo jako důkazní materiál pro případ řešení dopravní nehody.