Dolomity jsou pro motorkáře Mekkou. Stovky kilometrů nádherných asfaltů a tisíce zatáček jsou ale v ohrožení.

První náznaky omezení se objevily iž v roce 2018. Města kolem Sella Ronda (okruh kolem masivu Sella, který se skládá z průsmyků Pordoi, Sella, Campolongo a Gardena) v roce 2018 omezily průjezd vozidel na 2000 denně. Tento experiment byl zrušen v roce 2019 z důvodu nízké dopravy a v roce 2020 z důvodu skoro nulové dopravy z důvodu koronakrize.

Nyní ale regiony sídlící kolem Selly - Jižní Tyrolsko, Trentino, Belluno a Veneto dosáhly dohody a udržení ekologické mobility kolem této hory. Politické reprezentace regionů zasahují v půlce června a již pro rok 2021 omezují vjezd motorových vozidel se spalovacím motorem na výše zmíněné průsmyky. Prozatím každou středu o prázdninách. Problém nespočívá ve středě. problém spočívá totiž ve zřízeném principu. Pokud je již systém vytvořen, není už větším problémem vedle středy na ceduli dopsat čtvrtek, pátek, nebo i další dny. Na dodržování bude dohlížet 12 kamer, které budou automatizovaně rozesílat líbesbrífy s tučnými pokutami. Pokud nemáte elektromotorku - ty mají výjimku.

Plánování cest po Dolomitech vám pomůže naše rozsáhlá MAPA ALPSKÝCH PRŮSMYKŮ. A vy už nyní počítejte s tím, že středa může být na Sella Ronda plná omezení.