Damoklův meč visí nad motocyklovou dopravou a zábavou už i v Nizozemí. Tato země má již svou první uzavřenou silnici.

V několika předchozích článcích jsme informovali o zákazech provozu motocyklů v Rakousku, Itálii a Německu. Každá země, nebo lépe řečeno místní autorita, k tomu přistupuje trochu po svém. V Rakousku limitují některé silnice hlukovými limity. V Itálii zase emisním provozem, kdy v Německu prostě uzavírají silnice motorkářům generálně. Podobný postup zvolilo i Holandsko.

Úplná uzavírka pro motorkáře bude o víkendu mezi 9-19 hodinou na silnici SBB36, kterou mají pod palcem úředníci městečka Vaals poblíž německých hranic a poblíže německého Aachenu. A není to konečná. Úřady zvažují uzavřít více silnic v jejich správě. Hon na motocyklisty začal z důvodu toho, že úředník John Coenen usoudil, že řidiči na silnici SBB36 zvané Epenerbaan jezdí příliš rychle a pletou si silnici se závodní dráhou v Assenu, což ohrožuje jejich zdraví. Z důvodu ochrany zdraví mají zřejmě radši ležet u televize a koukat na reklamy, případně courat po obchoďácích.

Nijak jinak se to vysvětlit nedá, protože Epenerbaan je klikatá silnice skrze les, kde nikdo nebydlí a provoz tam nikoho neohrožuje. Nizozemští policajti byli natolik přičinliví, že hned teď o víkendu na silnici vypsali desítky a desítky pokut. A v Holandsku se už šikují motorkáři k masivnímu protestu, v obavě, aby se tento "zákazový mor" nerozšířil dál. V Holandsku se totiž za provoz motocyklu platí nemalé silniční daně a někteří motorkáři se již ozývají, že pokud platí silniční daň a stát jim bude zakazovat jezdit na silnicích, že daně nehodlají platit a celou věc budou žalovat u soudů.

Myslíte že Holandsko je příliš daleko? Není tomu tak. I u nás se nedávno řešily protesty obyvatel žijících na železnobrodských zatáčkách, kteří skrze železnobrodského starostu žádají zákaz provozu motocyklů.

Kdo byl někdy na železnobrodských zatáčkách tak ví, že na několikakilometrovém úseku je asi 15 popisných čísel, přičemž většinu tvoří různé sklady, průmyslové provozy a opuštěné stavby. Obyvatel tam žije co by člověk na prstech napočítal a přesto je nasloucháno jejich pokřivenému názoru.