Neustálý lítý boj o vítěze počeštěného názvu krytů rukou je všudypřítomný. Lidé jsou rozdělení na několik táborů podle významů, ale jedno je očividné, nikdo v tom nemá pořádně jasno. A tak jsem se rozhodla učinit tomuto dezinformačnímu aktu přítrž.

V první řadě jsem vzala v potaz nejvýznamnějšího výrobce krytů rukou a páček. Jedná se o společnost BARKBUSTERS, která je na trhu od roku 1974, kdy v Austrálii vyrobila své první chrániče rukou. Anglicky hovořící zákazníci si zdlouhavý název zkrátili na "BUSTERS" a tento pojem se v motocyklově-odborné veřejnosti zachoval dodnes. Tedy pokud bychom brali v potaz, že tento počeštěný výraz má vycházet odtud, musíme se k nelibosti několika Neználků přiklonit na stranu vyznavačů "BÁSTRŮ"

Nebyla bych to já, abych se spokojila jen s touto odpovědí. Na řadu logicky musel přijít i anglicko-český slovník. 1. buster a 2. bluster. A co mi tady slovník napověděl? Buster = ničitel, rozbíječ (a to především ve složeninách). Bluster = řvaní, vztekání se, chvástání se, vichr (dá se použít i jako sloveso). Pokud tedy buster znamená rozbíječ a bark, kromě štěkání, znamená také kůru, pak se s jistotou můžeme domnívat, že u značky BARKBUSTERS jde o rozbíječe kůry, který se ale také může volně překládat i jako kůrovec.

Třetí význam slova bluster, tedy vichr, může sice malinko zamíchat kartami. Kdy kryty rukou samozřejmě brání proti větru. Popravdě se mi u toho ale trochu křiví obličej a myslím, že jen hledám možnost, jak přihřát polévku i "blástrům". A tak se znovu musím přiklonit na stranu "bástrů", protože rozbíječ se mi zdá přeci jen výstižnější než vichr. Pokud dobře počítám, je to 2:0 pro "bástry".

Ať se dívám kam se dívám, prohledala jsem i hlubiny darknetu, po názvu "blusters" nebo "blasters" není ve spojení s kryty rukou ani vidu, ani slechu.

Google ale slovní spojení nachází. Hledám, potím se a docházím k tomu, že opravdu existuje spojení mezi blastery a čímsi motorizovaným. Pod názvem Blaster prodává Yamaha některé své čtyřkolky. Tak já nevím, mám jim to uznat? Ale jo, budiž 2:0,5 ovšem stále ve prospěch "bástrů".

BLÁSTRY? To takhle někdo v jakémsi českém e-shopu před desítkou let udělal jeden překlep, podle kterého se pak otáčeli všichni, kteří ony "kryty rukou Blástry" přeprodávali dál a komolili do alelujáh. Můžeme si gratulovat - jsme jediný národ na světě, který má "BLÁSTRY" na motorce.

Díky své urputnosti nacházím ale pod názvem "blaster" zajímavý sortiment. Jedná se totiž o makety střelných zbraní z fiktivního světa Star Wars. Tady mě to konečně začíná bavit a přemýšlím, co tak asi může mít zbraň střílející energetické paprsky společného s kryty rukou. No, odpověď je docela jednoduchá... nic. Teď mi nezbývá, než vymyslet, jak tato třešinka z hvězdných válek zamíchá kartami konečného výsledku. Někdo by mohl říct, že odpověď je ve hvězdách. Jenže já jsem spíš racionální typ člověka a tak škrtám "blástrům" půl bod (sorry jako) a přičítám další plný bod na opačnou stranu.

BÁSTRY vs. BLÁSTRY = 3:0 značí, že pouze "BÁSTRY" jsou jediným správně počeštěným produktem značky Barkbusters. Co vy na to?