Znáte vodní sloupec vašeho motorkářského oblečení a víte, co to pro vás znamená? Pokud si nejste jisti, připravili jsme pro vás tento článek pro lepší orientaci a jistotu, že i za propršených dnů zůstanete pod vrstvami vašeho dobře vybraného funkčního oblečení v suchu.

Koupit správné oblečení do deště není snadnou záležitostí. Trh je přehlcen různým typem oblečení. Vybrat si můžete mezi různými materiály, či převlekovými sadami. Ale vybrat ten správný model je o to složitější, když každý výrobce se dušuje, že právě on vyrábí to nejlepší oblečení a navíc se k tomu nebojí použít slova jako "plně voděodolný", či "prodyšný". Co si ale pod tímto tvrzením představit?!

vodo3

Pro zjednodušení orientace poslouží následující tabulka:

Hodnocení voděodolnosti (vodní sloupec v mm) * Úroveň odolnosti proti vodě Podmínky
0-5.000 mm Žádná odolnost pod tlakem, určitá odolnost vůči vlhkosti. Mírný déšť, bez tlaku.
6.000 - 10.000 mm Nepromokavé a voděodolné pod mírným tlakem. Mírný déšť, jízda po městě.
11.000 - 15.000 mm Odolné proti dešti a vodě s výjimkou vysokého tlaku. Mírný déšť, jízda po okreskách.
16.000 - 20.000 mm Nepromokavé a vodotěsné pod vysokým tlakem. Silný déšť, jízda po okreskách.
20.000 mm + Nepromokavé a voděodolné při velmi vysokém tlaku. Silný déšť, jízda i po dálnici.

 * Čím vyšší je hodnota vodního sloupce, tím je tkanina nepromokavější.

Tlak - výše popsaný "tlak" je síla, která tlačí vodní sloupec na látku, což simuluje protivítr. To je důvod, proč někteří výrobci oděvů do deště, či zimního oblečení specifikují nepromokavost svých tkanin v PSI (tlak na čtvereční palec). Konverzní poměr je 1 PSI = 704 mm vody.

vodo2

Jak se materiál testuje?
Odborným pojmem je v tomto případě zkouška hydrostatickým tlakem. V praxi to znamená, že se používá vertikální trubice naplněná vodou a odstupňovaná v mm, čímž se podobá vodnímu sloupci a proto se toto označení vžilo. Kus látky se vytáhne jako plášť bubnu a na něj se položí trubice. Poté se do trubice přidává voda čímž se zvyšuje tlak na tkaninu a to až do té chvíle, než tkanina vodu propustí. Například pokud voda tkaninou začne pronikat při 3250 mm, pak je tento materiál označen nepromokavostí 0-5000 mm, takže je do určité míry odolná vůči vodě a vhodná do velmi slabého deště.

vodo1

Do teď to bylo poměrně jednoduché, ale...
Ne všichni výrobci však zveřejňují hodnocení svých obleků do deště. Jsou mezi nimi totiž tací, kteří kopírují, nebo používají stejné materiály, jaké používají jiní výrobci a vydávají je pak za vlastní.

Možnosti jsou pak následující:

  • Převlek do deště, který nemá hodnocení voděodolnosti, ale díky materiálům a designu je opravdu voděodolný. Můžete pak být překvapeni, když najdete určité neznačkové kombinézy do deště, které jsou spíše tenké a lehké, přesto ale nabízejí skvělou voděodolnost a vydrží mnoho let. Na první pohled takto třeba funguje obyčejná igelitová pláštěnka, dokud ji neroztrháte, nebo vám ji neroztrhá vítr.
  • Oblek do deště, který nejenže propustí vodu, ale nashromáždí tolik vody, jako kdybyste ho neměli. Což může být způsobeno špatným designem, žádným těsněním suchých zipů, žádným odtokovým kanálem, který by zakrýval zip bundy, nebo špatné utěsnění švů (zejména v oblasti rozkroku), použitím špatným materiálů, nebo kombinace některého, či všech těchto faktorů. Zde vám jen popřejeme hodně štěstí při snaze v rámci reklamace získat zpět peníze od prodejce.
  • A pak jsou i takoví výrobci, kteří své obleky do deště skutečně testovali a i přesto prosakují jak síto. Dáno špatným designem a materiály.

reh5

A co s tím?
Nejlepší je si to sám otestovat, nebo si sehnat ověřené recenze od uživatelů. My v redakci ale máme máme své favority již pečlivě vybrané a nyní i několik měsíců testované. V případě té mužské části se bavíme o bundě KLIM, přičemž tato značka mezi ostatními vyniká hodnotami, které jsou o několik mílových kroků vpředu oproti ostatním běžným výrobcům. V případě té ženské části se pak bavíme o převlekovém obleku SCOTT ERGONOMIC PRO DP, který je v motorkářské populaci oblíbený nejen díky voděodolnosti, ale také díky jeho prodyšnosti, která zaručuje, že se z vás nestane v letním dešti pojízdný zapařený skleník. Přejeme tedy mnoho štěstí ve výběru i vám.

Z naší vlastní zkušenosti vám přece jen můžeme doporučit. Kupujte takové oblečení (či nepromoky), u kterých výrobce deklaruje voděodolnost (vodní sloupec) alespoň 15000 milimetrů. Což vám sice může splnit třeba i plachta z kamionu, pod kterou se sice nedostane déšť, ale zase se v ní budete vařit ve vlastním potu. Takže hledejte, aby měl nepromok současně vysoký index paropropustnosti. Tedy aby také na vás dostatečně dýchal. Ta se udává v gramech na metr čtvereční a 24 hodin. Jednoduše číslem - doporučíme abyste koupili oblečení, které má paropropustnost alespoň na čísle 10000 (deset tisíc). Celkově ideální nepromok by měl mít hodnocení alespoň 15000/10000. Tedy 15000mm voděodolnosti a 10000 gramů paropropustnosti. A samozřejmě, čím víc, tím lépe.