KTM každý rok vyjede s omezenou sérií svých enduro rallyových motocyklů. Se stroii, s kterými můžete absolvovat lecjakou amatérskou rally, respektive se klidně zúčastnit rally Dakar.

KTM 890 Adventure Rally bude vydána v sérii 700 kusů pro celý svět. Od standardní KTM 890 Adventure R se na první pohled liší v detailech. Ten druhý ovšem přináší dost zásadní změny, které ocení zejména jezdci, kteří se nebojí těžšího terénu.

Je to zejména podvozek WP XPLOR Pro s kónickými ventily, který se komponenty přibližuje tomu, co používají dakarští jezdci. Předním tlumičům WP XPLOR Pro 7548 Cone Valve sekunduje zadní monoshock WP XPLOR Pro 6746, přičemž předek i zadek je plně nastavitelný. Tlumiče mají také mnohem delší chod. Namísto standardních (KTM 890 Adventure R) 240 milimetrů mají dráhy odpružení 270 milimetrů.

Motocykl je současně osazen laděnou výfukovou koncovkou Akrapovič a také celou plejádou doplňků z firemního katalogu Power Parts. Například speciální rally sedačku, zvýšený kryt motoru,  karbonové kryty nádrží, rally stupačky, kryt zadní brzdy, nebo také odlehčenou rozetu Supersprox Stealth. Nechybí ani kola s ráfky Excel Takasago.

Stroj je v základu vybaven jízdním režimem Rally a integrovanou navigací v TFT panelu. Motor o objemu 889 ccm produkuje 105 koní výkonu a 100Nm točivého momentu. Prodejní cena by se měla pohybovat kolem 22000 €

KTM 450 Rally Replica je velmi úzce limitovaná každoroční série motocyklů. které mají v rodném listě napsáno "zrozeni pro Dakar". KTM jich každý rok vyrobí iné množství. Pro rok 2023 to bylo 70 kusů, pro rok 2024 jich bude 80. Jak říkají někteří zasvěcení, 450 Rally Replica je jediný sériový stroj, se kterým lze vyhrát Dakar. Proto, že tento motocykl má téměř identickou stavbu a komponenty s továrními závodními speciály, které se umísťují na prvních příčkách tohoto závodu.

Výkon motoru o objemu 450 ccm zůstává utajen, ovšem zasvěcení tvrdí, že by se měl pohybovat v rozmezí 65-68 koní. Přestože stroj disponuje třemi nádržemi o souhrnné kapacitě 33 litrů, rozměrným kokpitem a povinnou nádržkou na pitnou vodu, váží pouhých 138 kilogramů.

Podvozek tvoří opět plně nastavitelné tlumiče. V malinko vyšší specifikaci než výše popsaná KTM 890. 450 Replica má tlumiče XACT PRO, také s Cone Valve technologií. Tlumiče jsou opět plně nastavitelné, s tím, že zadní tlumič má mimo i separovaného nastavení pomalé a rychlé komprese i separované nastavení pomalého a rychlého odskoku. Výška odpružení je 300 milimetrů.

POSLEDNÍ SOUVISEJÍCÍ NOVINKY

Cena KTM 450 Rally Replica pro rok 2024 by se měla pohybovat kolem 26-27 tisíc euro.